Cum justifică avocatul lui Oprescu că primarul avea 25.000 de euro în mașină

Sunday, 06 September 2015, 11:20 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reținut noaptea trecută de DNA, în fața casei sale din Ciolpani. În mașina primarului, procurorii anticorupție au găsit suma de 25 000 de euro, despre care spun că este mită luată de la un om de afaceri.

Avocatul primarului general al capitalei, Sorin Oprescu, susţine că acuzaţiile DNA sunt nefondate. Potrivit avocatului, cei 25.000 de euro erau împrumutați de primar de la un prieten pentru ca să-și poată plăti impozitele pe proprietăți.

Iată ce a transmis presei, ALEXANDRU CHICIU.

"Este prematur să fac declaraţii la acest moment. Vă rog să înţelegeţi că noi, avocaţii, încercăm să tratăm cu echilibru acest caz şi să nu cădem în plasa afirmaţiilor nefondate. La o primă analiză a dosarului, pot spune că acuzaţiile DNA sunt nefondate. Ele se bazează pe "deducţii" ale unor persoane, fapt inacceptabil într-o asemenea situaţie. Clientul meu m-a mandatat să vă spun că niciodată nu a cerut bani, direct sau indirect, prin intermediari, de la nimeni. Banii nu au fost primiţi de la denunţători, iar dl. Oprescu nu ştia provenienţa lor. Era de datoria DNA să clarifice mai bine acest dosar, nu să arunce în arest un om, doar pe vorbele aruncate de alţi inculpaţi", a spus avocatul lui Oprescu.

Potrivit DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București.

Cozmin Guşă: „Arestarea lui Sorin Oprescu este încă o lovitură pentru Victor Ponta”

Ponderea șpăgii este de-a dreptul șocantă: executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.

Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar.

La data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti.


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ