Coronavirus - România: 19907 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cristian Tudor Popescu s-a enervat. Atac devastator după OUG pe justiție

Wednesday, 20 February 2019, 20:31 Sursă: REALITATEA.NET

Cristian Tudor Popescu susține că "nici măcar comuniştii nu schimbau legile ca să obţină ce doreau cu ajutorul justiţiei".

Redăm mesajul jurnalistului, exprimat la Digi 24.

"Guvernul e ultimul organism al acestei ţări de la care ar trebui să aşteptăm să facă ceva în legătură cu această ordonanţă, care a fost emisă de Tudorel Toader

În premieră după 1989 avem un decret al lui Ceauşescu. Această ordonanţă a fost comunicată de Toader fără ca acesta să se consulte cu CE, Comisia de la Veneţia, GRECO, Parlamentul României, fără să se consulte cu vreun organism al magistraţilor, inclusiv cu CSM şi în ultimă instanţă, cu Guvernul, cu premierul care a spus că n-a ştiut că o să fie pe lista suplimentară această OUG.

Să nu mai vorbim de consultări cu societatea civilă!

E prima dată când un guvernant după 1989 emite un decret în regim ceauşist. Nimeni nu poate să-l amendeze, să i se opună. Avocatul Poporului, în mod evident, nu va face niciun demers.

Justiţia cu circuit închis – o altă premieră care se extinde înainte de 1989 este această justiţie cu circuit închis pe care o inaugureaza secţia de investigare a magistraţilor, condusă de facto, de Adina Florea.

Justiţia în ceauşism funcţiona sub comandă politică, dar această comandă consta în ordinul dat telefonic sau cu sentinţa la plic judecătorului, care avea apoi de aranjat, de pus în pagină, cu articole de lege ce-i spunea partidul, dar folosea pentru asta legile existente şi care nu se schimbau o dată la două săptămâni.

Nici măcar comuniştii nu schimbau legile ca să obţină ce doreau cu ajutorul justiţiei, le foloseau pe acelea care erau. Apoi, era vorba de o justiţie totuşi, măcar teoretic, sub comunişti pentru toată lumea. Justiţiabilul era, teoretic, în aceleaşi condiţii faţă de justiţe, şi Ceauşescu, şi utimul pensionar din Berceni.

În această secţie inventată acum, cerând dosarul lui Liviu Dragnea, Tel Drum, de la DNA, se constituie ca o justiţie paralelă, cu circuit închis. Regimul comunist avea magazine cu circuit inchis unde se găseau de toate, în vreme ce oamenii alergau după gheare de pui. La fel şi această justiţie paralelă, cu circuit închis pe care o inaugurează secţia de investigare a magistraţilor aparţine nomenclaturii de partid. Dosarele nomenclaturii merg aici, nu mai sunt lăsate pe mâna DNA, a Parchetului General, ci merg la această sectie specială.

Aceeaşi secţie se ocupă şi cu distrugerea duşmanilor celor trecuţi pe lista neagră de către partidul de guvernământ.

Gestul de a lua dosarul lui Dragnea acum e menit să comunice tuturor magistraţilor că nu mai au a se teme de DNA când dau şpagă, când judecă strâmb, nu au a se teme de DNA pentru că dacă se au bine cu puterea politică, secţia are grijă de ei din toate punctele de vedere.

Pentru a pune un accent si mai puternic de imagine iată la ce s-a ajuns! Îi va cerceta pe Timmermans, pe Vera Jourova. Comisarul european, prim – vicepreşedintele CE sunt penali, aşa cum a fost imediat etichetată Laura Codruţa Kovesi, la fel sunt Timmermans şi Jourova. Mesajul, iată cum se întăreşte: noi îi anchetăm şi pe cei din CE, aşa că aveţi grijă cum vă purtaţi faţă de această secţie!

Restul, procuroul general oricum îl vom da jos...

Şi aceasta e o fază tranzitorie până la paralizarea completă sau desfiinţarea DNA.

Acest atac nu se va opri, aceşti oameni sunt capabili de orice, nu se vor opri, este o iluzie periculoasă".


DE LA CE A PLECAT TOTUL

Reacția lui Cristian Tudor Popescu a venit după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat, ieri, că Guvernul a adoptat două ordonanțe de urgență. Prima vizează desemnarea candidaților României pentru funcția de procuror european, iar cea de a doua modifică cele trei legi ale justiției, precum și unele regulamente pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii.

CITEȘTE AICI DETALII

CONSECINȚE

La patru luni de la modificarea Legilor Justiției prin ordonanță de urgență, ministrul Justiției lovește din nou. Tudorel Toader schimbă regulile privind numirea procurorilor șefi ai marilor parchete.

Inițial, în actul normativ obținut de Realitatea TV, ministrul ar fi vrut autonomie totală pentru secția specială pentru investigarea magistraților.

Însă, în forma anunțată public, Tudorel Toader nu a spus nimic despre această prevedere. Secţia pentru procurori a CSM a transmis un punct de vedere și spune că nu este de acord cu modificările aduse astăzi legilor justiţiei.

Modificarea lovește direct în parchetul anticorupție. Direcția Națională Anticorupție e acum condusă, prin delegare, de Nistor Călin. Odată intrată în vigoare ordonanța de urgență, în 45 de zile, trebuie să se găsească o soluție pentru ocuparea fotoliului de șef. Astfel, Toader îi forțează mâna președintelui să accepte propunerea pe care o transmite.

CITEȘTE AICI DETALII!


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL