Cristi Borcea, audiat la DNA în dosarul judecătoarei Geanina Terceanu

Tuesday, 12 January 2016, 16:48 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Cristi Borcea, aflat în detenție în dosarul Transferurilor, a fost adus cu duba poliției în fața procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiat în cazul judecătoarei Geanina Terceanu de la Tribunalul București, cea care ar fi primit mită de la Cristi Borcea și frații Becali pentru a da o soluție de achitare pentru greii fotbalului românesc.

Până în acest moment, Cristi Borcea este singurul din acest dosar care nu recunoaște acuzația pe care procurorii DNA o aduc, aceeea că i-ar fi dat 50.000 de euro mită Geaninei Terceanu pentru a fi achitat în dosarul Transferurilor.

Acesta a fost ridicat din arest, conform procedurii, de polițiști și adus într-o dubă a oamenilor legii la sediul Direcție Naționale Anticorupție.

După ce a fost arestată preventiv, în data de 20 noiembrie, Geanina Terceanu a fost plasată în arest la domiciliu, în data de 11 decembrie, de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Potrivit DNA, pe 24 februarie 2009, judecătoarei Geanina Terceanu i-a fost repartizat spre soluţionare dosarul transferurilor, cauza în care Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali fuseseră trimişi în judecată alături de alţi conducători din fotbal pentru înşelăciune şi evaziune fiscală. Pe 3 aprilie 2012, Geanina Terceanu a pronunţat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare faţă de toţi inculpaţii în temeiul dispoziţiilor art. 10 lit. a din Codul de procedura penală din anul 1968 - 'fapta nu există'.

"Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că - pentru a pronunţă această soluţie de achitare - Geanina Terceanu a primit de la inculpaţii Ioan şi Victor Becali şi de la suspectul Cristian Borcea în mai multe tranşe suma totală de 220.000 de euro, începând cu aprilie 2009 şi până în mai 2012. Sumele de bani primite cu titlu de mită au fost remise magistratului de către cele trei persoane fie personal, fie prin intermediar, în diferite locaţii din Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Ialomiţa. În cursul anului 2009, o parte din banii primiţi au fost folosiţi de Terceanu la achiziţionarea unei locuinţe", susţin procurorii.

În referatul întocmit de DNA, se arată că Geanina Terceanu a primit o tranşă de bani în timpul unui meci disputat pe stadionul Ghencea din Bucureşti şi o altă la locuinţa fraţilor Ioan şi Victor Becali din Pipera. Informaţia apare în declaraţia dată în faţă anchetatorilor de una dintre persoanele care au intermediat mită.

"După o săptămâna sau două, am aranjat o întâlnire între Becali Ioan şi judecătoarea Terceanu Geanina, la stadionul din Ghencea, la un meci de fotbal, disputat cred că între Steaua şi Gloria Bistriţa. (...) Am stat împreună cu judecătoarea la lojă, după care am fost sunat de către Becali Ioan şi mi-a cerut să o conduc pe această într-un birou de la tribună oficială. Am condus-o pe judecătoare la acest birou, împrejurare în care, de faţă cu mine, au început discuţiile între Becali Ioan şi această. (...) La sfârşitul acestei discuţii, Becali Ioan i-a întins un plic cu 10.000 euro judecătoarei, iar această mi-a zis mie să îi iau eu până ieşim din stadion, motiv pentru care i-am luat de faţă cu cei doi", se arată în declaraţie.

Conform sursei, judecătoarea nu s-a atins de bani până când a ajuns în maşină, unde i-a numărat şi a spus că sunt 10.000 de euro. Aceeaşi persoană a intermediat şi o altă întâlnire, desfăşurată la locuinţa fraţilor Becali din Pipera, ocazie cu care judecătoarea s-a arătat dispusă să pronunţe o soluţie de achitare în dosarul transferurilor din fotbal.
"La locuinţa acestora, fraţii Becali au început să discute cu judecătoarea, spunându-i că vor să fie achitaţi în dosarul pe care această îl judecă, aspect cu care ea a fost de acord. Tot în cadrul acestei discuţii, Becali Victor s-a exprimat faţă de această, spunându-i că, după finalizarea favorabilă a dosarului, urmau să 'fie foarte generoşi' cu această. La un moment dat, eu i-am spus lui Becali Ioan că această vrea suma de 70.000 euro. Becali Ioan şi Becali Victor mi-au spus că nu aveau pregătiţi atâţia bani, ci doar 10.000 euro, urmând că a două zi să îmi dea diferenţa", se mai menţionează în declaraţie. La finalul întâlnirii, judecătoarea a luat plicul cu bani şi l-a băgat în geantă, iar a două zi intermediarul i-a mai dat 40.000 de euro primiţi de la Victor Becali. Din aceeaşi declaraţie reiese că Geanina Terceanu a mai primit de la Victor Becali, printr-un alt intermediar, suma de 105.000 de euro cu puţin timp înainte de pronunţarea hotărârii de achitare a inculpaţilor din dosarul transferurilor, precum şi două tranşe de 25.000 de euro şi 20.000 de euro după pronunţare. De asemenea, judecătoarea ar mai fi primit, tot înainte de pronunţarea achitărilor, 10.000 de euro din partea lui Cristian Borcea.

DNA precizează că, ulterior, la 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunţată de Terceanu a fost desfiinţată printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, iar cei opt oameni din fotbal au fost condamnaţi la închisoare.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri