Coronavirus - România: 28582 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

"România 2019": Campanie anostă pentru europarlamentare, conflicte în loc de argumente

Saturday, 27 April 2019, 21:25 Sursă: REALITATEA.NET

În ediţia specială a emisiunii "România 2019" au oferit analize şi pronosticuri privind euroaprlamentarele şi referendumul din 26 mai Ovidiu Şimonca, redactor-sef adjunct "Observator Cultural", Petrişor Peiu, politilog, Dan Bucura, editorialist la Ziua News, Octavian Hoandă, realizatorul emisiunii "Realitatea Românească" şi Costi Rogozan, realizatorul emisiunii "Decodor".

"Mi se pare ca si PNL este într-o oboseală, este acelaşi discurs, dacă în urmă cu o lună spuneam că îi suflă în ceafă PSD; acum nu mai pot spune asta. Pe ansamblu, e o campanie îmbâcsită, nu se discută despre Europa, ci doar despre lupta anticorupţíe, iar opoziţia a mizat totul pe Laura Codruá Kovesi şi Augustin Lazăr", a afirmat Ovidiu Şimonca, redactor-sef adjunct "Observator Cultural. "Dacă avem o prezenţă slabă o sa câştige PSD detaşat. (...) PSD, care nu s-a ocupat să guverneze, nu este un partid să se gândească la bunul public", a mai opinat Şimonca

Politologul Petrişor Peiu a remarcat şi unele elemente de superficilaite, chiar ipocrizie, în disputa electorală.

"Am văzut cu toţii, Corina Creţu, care a stat 4 ani la Bruxelles ca şi comisar european şi nu a zis nimic despre ineficienţa guvernelor (în atragerea fondurilor europene - N.R.), s-a trezit să critice PSD, ştia care e situaţia, ştia foarte bine că se minte şi nu a zis nimic. (...) Este foarte greu să vorbeşti, la final de mandat, despre lucruri pe care le-ai neglijat foarte mult timp, şi în această  campanie şi în general", a afirmat Peiu. Pe ansamblu, politologul reproşează lipsa sau abordarea superficială, în discursul public al tuturor politicienilor, a unor teme majore precum provocările ce vizează Parlamentul Europea sau trecerea României la euro. Un reproş asemănător, de dezintere

Jurnalistul Dan Bucura a remarcat, în tabăra PNL, o atitudine de non-combat, bazat pe ideea că primele locuri pe listă sunt "garantate" pentru Bruxelles. "Din păcate pentru noi, românii, nu şi pentru politicienii din capătul listei, care vor ajunge la Bruxelles, problema este că vor obţine un scor poate mai mic decât dacă s-ar fi implicat, în condiţiile în care un scor electoral mai mare ar fi arătat PSD-ALDE că nu mai au puterea aia absolută, câştigată în 2016, chiar dacă nu s-ar fi schimbat ceva vizibil peste noapte, dar le puteau da peste nas.  Dar dacă scorul PNL va fi suficient de mic încât să nu-l poţi folosi drept argument, marea pierdere nu o sa fie a eligibililor de pe liste, ci a noastră, a românilor care nu mai vor PSD-ALDE." 

În contextul acestei confruntări electorale fără argumente, Costi Rogozanu a vorbit şi despre luptele subterane pentru putere în interiroul celor două mari forţe politice, PSD şi PNL. Dacă la liberali, Ludovic Orban pare un lider slab, care ar fi putea fi doborât de baronii locali, care-şi doresc un reprezentat mult mai charismatic şi mai bătăois, aşa cum este Rareş Bogdan, în tabăra PSD lucrurile sunt destul de ambigue.   

"Opoziţia şi oamenii din PSD aşteaptă să se serveacă anticorupţia capul lui Dragnea, altfel nu se bagă. A încercat Firea, complet dezlânat, nu i-a reuşit, Dragnea încă mai controlează o masă critică în PSD, le mai taie din bugete primarilor şi încep toţi să chiaune pe la televizor. Până la urmă este acest context nedemocratic să aştepţi totul de la DNA", a comentat realizatorul emisiunii "Decodor".

Pe de altă parte, Octavian Hoandă nu este sigur că lucrurile nu se vor tranşa, destul de curând, în PSD. "Am vorbit cu mulţi oameni din teritoriu şi ei spun, în particular, "noi muncim pentru PSD, nu pentru Dragnea", nici ei nu suportă actuala echipă de conducere cu probleme penale, (...) Ruptura dintre echipa lui Liviu Dragnea, care doreşte să-şi conserve libertatea, şi restul partidului este evidentă, probabil că o să se întâmple nişte lucruri şi o să fie evidentă pentru toată lumea", a comentat realizatorul emisiunii "Realitatea 2019".


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL