Cozmin Gușă: Tăriceanu, mult în spatele lui Dăncilă în ultimul sondaj. Dispare un candidat

Saturday, 10 August 2019, 17:35 Sursă: REALITATEA.NET

Sondajul realizat la comanda a două ambasade din state UE arată că actualul președinte Klaus Iohanis ar obține 24% din voturi, după primul tur, iar candidatul USR-PLUS, Dan Barna ar avea 19 procente.

Potrivit barometrului, Viorica Dăncilă nu ar intra în turul al doilea pentru că ar strânge doar 17% din voturi. Călin Popescu Tăriceanu s-ar afla la mare distanță cu doar 11 procente.

Consultantul politic Cozmin Gușă este de părere că Viorica Dăncilă stă mai bine în sondaje decât se aștepta toată lumea, chiar mai bine decât ar fi obținut Dragnea dacă era candidatul PSD.

În condițiile în care Tăriceanu se află abia pe locul 4 în preferințele actuale ale românilor, șeful ALDE "nu mai poate fi curajos" și să insiste să fie el candidatul unic al PSD-ALDE.

"Este un sondaj care ar trebui să-i bage pe toți competitorii cu picioarele în ligheanul cu apă rece. Ei trebuie să se gândească ce trebuie făcut în ultimele 100 de zile înainte de campanie. Treburile nu sunt tranșate. Ce vedem aici? Klaus Iohannis și Dan Barna au scorurile pe care le-au realizat partidele lor la europarlamentare, respectiv PNL și USR-PLUS. Asta creează o problemă de campanie, pe care strategii lor trebuie să o trateze ca foarte importantă. Amândoi, și Iohannis, și Barna, sunt cu publicul de partea dreapta, se bat pe același public, rămâne de văzut dacă reușesc să acroșeze alt public.

Pe partea cealaltă, vedem anumite surprize. Dăncilă e creditată de acest sondaj comandat de cele două ambasade cu un scor mult mai mare decât era creditată și decât ar fi avut Liviu Dragnea. Iar Tăriceanu se află pe locul 4, destul de mult în spate față de Dăncilă. E o problemă pentru Tăriceanu, nu mai poate să fie atât de curajos și să invoce să fie candidatul comun al PSD-ALDE.

Trebuie să ne așteptăm fie la gesturi de unire, adică să cedeze Tăriceanu, cum e și normal, în fața candidatului partidului mai mare, fie să încerce în disperare de cauză un parteneriat cu Ponta, adică o rupere de PSD. Tăriceanu nu stă bine, Viorica Dăncilă stă mai bine decât ne așteptam", a declarat Cozmin Gușă într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

Potrivit acestuia, un alt avantaj al Viorică Dăncilă în cursa pentru Cotroceni, pe care îl are și Klaus Iohannis, se referă la structura de partid. Din acest punct de vedere, Dan Barna și Tăriceanu se vor afla pe un trend descendent, pe măsură ce înaintăm în campania electorală, consideră Gușă.

"Pe lângă strategiile inteligente din campanie, contează foarte mult structura de partid. Sunt doi avantajați, Iohannis cu structura PNL și Viorica Dăncilă cu structura PSD, și doi puternic dezavantajați - Barna cu o structură precară și Tăriceanu, care nu are structură de partid, mai ales în mediul rural. Și atunci, campania o să-i ducă într-un trend descendent, nu ascendent cum e în cazul celorlalți doi", a explicat consultantul politic.

Victoria lui Iohannis trebuie calculată după intrarea în turul doi, consideră Gușă, dar el rămâne în continuare cu prima șansă. În orice caz, după sondajul de azi "dispare un candidat" - Tăriceanu.

"Nu am dat crezare niciodată celor 40 de procente clamate de PNL sau de institutele de sondare pentru Iohannis. Va intra în finală cu Barna sau cu Dăncilă, dispare un candidat, Tăriceanu. De abia acum vor începe strategiile, acest sondaj e important pentru că le permite strategilor să își refacă toate calculele", a mai spus Cozmin Gușă.Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL