Cozmin Gușă: ”Dragnea nu face anunțul pentru popor, el face anunțul pentru cinci judecători”

Friday, 24 May 2019, 16:03 Sursă: REALITATEA.NET

Consultanul politic Cozmin Gușă a explicat, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, motivele pentru care Dragnea va face sau nu anunțul de a candida la prezidențiale. 

Adaugă părerea ta

”Era planul inițial din mintea lui Liviu Dragnea de a-și anunța candidatura într-un post egoist, neprofesionisti dar și naiv, numai că acest anunț de candidatură nu este o probă neaparat pentru liderul politic Liviu Dragnea, cu el ne-am lămurit de multă vreme, este o probă, în primul rând, pentru PSD care are de ales prin validarea sau nevalidarea anunțului de candidatură a lui Dragnea. Dacă este un partid sau dacă este o turmă, pentru că orice anunț de candidatură înseamnă, în primul rând, o propunere de încredere din partea colegilor, care apoi să fie trecută printr-un filtru de analiză în organizațiile județene și care să fie validate într-un congres, eventual în competiție cu altcineva. Nu știu, cu doamna Gabriela Firea, cu doamna Carmen Avram, de ce nu cu doamna Ecaterina Andronescu, că văd doar doamne care au scor acolo acum în PSD și care s-ar putea măsura și oricum îl întrec la notorietate și încredere publică pe Dragnea.  Adevărata probă este a partidului, partid care deja a început să dea semnale”, a declarat consultantul politic.

Cușă: ”El face anunțul pentru cinci oameni, el nu face anunțul pentru popor, el face anunțul pentru cinci judecători din acel complet, de la Înalta Curte”

”Am văzut poziționarea cel puțin a lui Marian Oprișan, care este publică, dar și poziționarea internă a multor lideri din PSD, care bineînțeles că sunt în dezacord și au transmis asta lui Liviu Dragnea, că nu ar fi de acord să își anunțe această candidatură, iar motivele sunt multiple. De aici, urmează inspirația lui Liviu Dragnea de azi, de mâine, de poimâine, pentru că nimeni nu îl poate opri în calitate de președinte al partidului să emită ceva, dar eu zic așa: dacă Dragnea persistă să își anunțe candidatura duminică seara în urma victoriei PSD, în acest mod neoficalizat, înseamnă că este naiv. Pentru că nici chiar pentru acei judecători de la Înalta Curte pentru care el va face anunțul, el face anunțul pentru cinci oameni, el nu face anunțul pentru popor, el face anunțul pentru cinci judecători din acel complet, de la Înalta Curte, care să aibă cumva un proces de conștiință duminică spre luni, în acea noapte, să spună. Nu așa se fac lucrurile, dacă s-ar gândi mai bine ar vedea că chiar li în fața acelor cinci judecători un anunț neofializat, care nu este sprijinit de partid, valorează 0. Nu mai puțin important este și poziționarea lui Călin Popescu Tăriceanu, partenul lui, care, de asemenea, atât la Realitatea în emisiunea lui Denise Rifai, cât și public, a exprimat faptul că duminică seara nu este loc de anunț de candidatură la prezidențiale, dându-i un mesaj. Adică, un refuz extrem de explicit și din partea lui Tăriceanu, partenului lui în afara PSD, în acest demers politic de majoriate”, a spus Cozmin Gușă. 

 Gușă afirmă că există 3 scenarii posibile. 

”Așa că, sunt 3 scenarii:

Scenariul 1:  Dragnea anunță candidatura cu represaliile interne pe care le-am menționat mai devreme și cu imposibilitea de a influența o decizie a judecătorilor pentru că această candidatură a lui nu este oficializată și acei judecători, chiar dacă i-ar interesa jocul politic, că de asta au și mutat sentința de pe 20 pe 27, fiind neoficializată candidatura, iese prost.

Și în scenariul 2 iese prost. Liviu Dragnea care nu își anunță candidatura pentru că a explicat deja și neoficiali și informal, dar și oficial, că PSD-ul își va anunța candidatul în seara de duminică de după alegeri.

Scenariul 3 este singurul scenariu salvator pentru Liviu Dragnea, scenariul în care are nevoie de Călin Popescu Tăriceanu, care, dacă va fi de acord cu o apariție comună, să spună că ei sunt posibilii candidați ai alianței PSD – ALDE, și ne-am face fel de fel de măsurători sociologice, să vedem cum e mai bine, să meargă Dragnea, să meargă Tăriceanu sau să mergem separat, să meargă și Dragnea, și Tăriceanu. Asta ar fi singurul gen de anunț care l-ar putea salva pe Liviu Dragnea și să îl arate în continuare ca fiind totuși un om politic. Călin Popescu Tăriceanu nu cred că nu va fi de acord cu așa ceva. Ar arăta, în primul rând, normalitate politică, ceea ce ne lipsește și Liviu Dragnea nu este în stare de această normalitate, și în al doilea rând, solidaritate, pentru ce de a doua zi dimineața PSD-ALDE vor fi confruntați cu calculele aritmetice pe care cei de la PNL, USR-PLUS, PMP și Pro România vor vrea să își adune voturile care să dea 50 plus 1 la sută și care să facă legitimă dorința lor de ada jos guvernul Dăncilă. În asemenea momente în care cineva se pregătește de calcule aritmetice e limpede că nu poți să lupți decât cu solidaridate. Pot să rămână solidari doar cu o apariție publică comună a lui Dragnea și a lui Tăriceanu, o apariție singulară a lui Dragnea, dublată de a apariție singulară a lui Tăriceanu, practic distruge și această solidaridate și ne arată din nou un joc extrem de amatoristic a lui Dragnea care, influențat probabil prea mut de șprițurile cu Codrin Ștefănescu, face greșeli pe care altă dată nu le-ar fi făcut”, a încheiat consultantul politic.