Coronavirus - România: 110217 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cozmin Gușă: Conferința Trump - Iohannis a fost senzațională. S-a reînnoit parteneriatul strategic

Friday, 09 June 2017, 22:46 Sursă: REALITATEA.NET

”În primul rând am un epitet legat de această conferință de presă, acest eveniment: Senzaţional. Senzaţional în sensul profund, consolidat al termenului pentru că ceea ce s-a exprimat, atât din partea lui Trump, cât și a lui Iohannis, într-o asemenea conjunctură internațională, într-o asemenea conjunctură internă în Statele Unite, cu lupte politice pe muchie de cuțit, într-o asemenea conjunctură internă în România, sigur, la o scară mai mică, dar importantă pentru noi, cu același gen de lupte politice pe muchie de cuțit, practic întoarce total jocul și jocul dezbaterii unor subiecte cu impact internațional, dacă ne referim la relația cu Uniunea Europeană a Statelor Unite, pe care cunoscătorii pot s-o vadă altfel după această conferință de presă comună”, a declarat consultantul politic, la scurt timp după încheierea conferinței de presă de pe peluza Casei Albe.

În continuare, consultantul poltic a comentat, în trei puncte, întâlnirea dintre președintele SUA și cel al României.

”Pe lângă senazțional, mai vreau să spun un lucru care practic este un triptic, cele trei picioare care susțin o masă a colaborării și care sunt date de niște situații și gesturi. Prima situaţie: Toată lumea a văzut doi oameni, un american, preşedinte al SUA şi un român, preşedinte al României, care au origine comună, ambii au orgine germană. Este un detaliu, un prim punct care nu o să scape al geopoliticienilor sau comenatarilor care sunt foarte atenţi la detalii. Această origine germană a lui Trump cu originea lui Iohannis reprezintă un liant extraordinar de important pentru această chimie care s-a consolidat între cei doi. Acest lucru s-a văzut cu ochiul liber şi are la bază acest punct comun al celor doi preşedinţi care nu au cetăţenie germană, dar această origine le-a consolidat această relaţionare”, susține consultantul politic Cozmin Gușă.

”Al doilea lucru care pe mine m-a făcut să fiu foarte atent la ceea ce urmează a fost bătaia pe umăr. Donald Trump nu doar că l-a întâmpinat la uşă pe Klaus Iohannis într-un mod foarte pozitiv, dar l-a bătut pe umăr pe Iohannis ca pe un camarad, ca pe un tovarăș de luptă, ca pe cineva pe care te bazezi. Deci bătaia pe umăr este un al doilea element care ne arată nouă că între cei doi se petrece ceva. Sigur nu ştim dacă vor urma gesturi similare, însă deocamdată ce s-a întâmplat în conferinţă mi-a demonstrat că lucrurile aşa vor sta”, a continuat consultantul politic.

Cozmin Gușă a subliniat că, în acest moment, parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite ale Americii s-a reînnoit.

”Al treilea element pentru Iohannis și România şi pentru relaţia noastră cu Statele Unite este engleza impecabilă cu care Iohannis a vorbit în fața jurnaliștilor. O engleză pe care niciun președinte al României nu a mai avut-o şi care scârţie la foarte mulţi diplomaţi, dar care prezentată pe peluza de la Casa Albă, în interacţiune cu preşedintele Statelor Unite sau cu jurnaliştii americani de la cele mai importante instituţii de presă este un element care va şoca pozitiv lumea presei internaţionale. Sigur, putem să discutăm și despre conținutul discursului lui Iohannis. A fost un discurs consolidat, relaxat, atenţie, relaxat. În momentul în care eşti relaxat pe peluza Casei Albe, la întâlnirea cu reprezentantul de la vârf al celui mai puternic stat din lume, dovedeşti că eşti jucător. Klaus Iohannis a dovedit astăzi că este jucător. Deci, această întâlnire informală, apropo de originea germană comună a celor doi, bătaia pe umăr amicală, prietenească a lui Trump, respectiv engleza impecabilă de pe peluza Casei Albe a lui Iohannis, aşează această întâlnire exact în categoria întâlnirilor istorice aşa cum vorbeam în urmă cu o săptămână când am comentat în premieră această posibilitate ca România să îşi restarteze parteneriatul strategic, care se cam prăfuise, cu Statele Unite, respectiv să înceapă să conteze la nivel european. Aţi văzut că în momentul în care Donald Trump a discutat despre Europa a fost extrem de elogiativ la adresa lui Klaus Iohannis. De asemenea, atunci când Klaus Iohannis a discutat despre Uniune a fost evident că s-a oferit, în numele României, să fie un reprezentant al atlantismului în interiorul UE, iar mimica şi expresia feţei lui Trump în momentul în care Iohannis a spus aceste lucruri a fost una aprobativă, extrem de elocventă pentru ceea ce va urma", a explicat Cozmin Guşă.

Conform acestuia, punctul comun, senzaţional, care va face titlurile în presa internaţională este cel legat de terorism. 

"Folosirea acestei întâlniri cu un partener din NATO, grănicerul estic al NATO, pentru a discuta despre terorism în contextul noilor evenimente, care au în centru Qatarul dar care, de fapt, sugerează mult mai mult. Acest numitor comun prezentat de Donald Trump, sigur, folosind pretextul acestei întâlniri, dar şi de Klaus Iohannis răspunzând rapid şi direct mănuşii aruncate de Donald Trump, acest element ne va consolida poziţia în interiorul NATO şi al Uniunii Europene. Nu mai este urmă de îndoială privind ceea ce se va întreprinde în comun. Este clar, Statele Unite vor să fim pregătite pentru un război, un război care este instalat, un război care are ca ingredient principal terorismul, dar este un război al pieţelor şi al influenţelor, un război al euro-asiatismului şi a euro-atlantismului în plan geopolitic care nu e un război cu arme, ci cu contracte şi cu alte lucruri de negociat, dar este un război", a afirmat consultantul politic.

"Această conferinţă de presă care a fost mult exagerată la modul care avantajează România, atât ca organizare, cât şi ca durată, şi ca mesaje care s-au transmis acolo, practic a pus România în acest moment pe o orbită geopolitică unde eu nu credeam că România mai are portanţa să reziste. Portanţa este atunci când cu mijloace proprii reuşeşti să pluteşi la un anumit nivel. Asta s-a realizat acum, prin acest eveniment, ca România să aibă această portanţă geopolitică şi să conteze. Practic nu mai contează nici agitaţia externă, nici scălâmbăielile cu Liviu Dragnea de prin ţară, pentru că felul în care România este percepută este felul în care este descrisă de partenerii principali. Iar cel mai important partener al României, Statele Unite ale Americii, prin vocea lui Trump, a transmis că România este foarte importantă, că România are şansa unui parteneriat economic care este pe cale să se întâmple pentru că aşa am aflat din discursul celor doi care au spus că discuţiile au vizat şi aspecte economice. Sigur, probabil cel mult 30% din ceea ce s-a discutat în aceaste zile a fost prezentat public şi aşa este normal să fie. Trebuie să se prezinte public doar lucrurile care au relevanţă publică, lucrurile consistente sau secrete rămânând la aprecierea celor care sunt mandatari să le adminstreze. O parte din ele vor fi aflate probabil pe surse, iar o parte dintre ele nu vor fi aflate niciodată, dar ele într-un mod clar vor fi marcante", a mai explicat Cozmin Guşă.

Acesta a mai spus că vizita de la Washington încă nu s-a încheiat şi că vrea să sublinieze că Donald Trump, care nu este obişnuit să fie politicos şi care nu împarte bezele nimănui, a simţit nevoia să fie curtenitor, politicos, impecabil de la cap la coadă. "Este într-adevăr o seară istorică", a încheiat consultantul politic.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL