Coronavirus - România: 465982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Concediul de creștere a copilului, OBLIGATORIU pentru tații din Franța

Monday, 16 November 2020, 18:02 Sursă: realitatea.net, RFI

Autor: Ioana Stanescu

 

În Franţa a fost adoptat un proiect de lege prin care concediul de paternitate este mărit de la 14 la 28 de zile, iar primele şapte zile sunt obligatorii. Această reformă, care a fost o promisiune de campanie a preşedintelui Macron, intră în vigoare începînd cu data de 1 iulie 2021.

Reforma este calificată drept „istorică” în anturajul preşedintelui Emmanuel Macron. Ea este şi de natură să modifice mentalităţile, altfel spus să pună capăt unui model patriarhal, în virtutea căruia bărbatul munceşte ca să aducă bani în casă iar femeia este casnică şi se ocupă de copii şi de menaj. Naşterea unui copil este un moment special, unic, şi tatăl trebuie să fie şi el prezent alături de mamă, iată filozofia simplă care a stat la baza adoptării acestei legi, relatează Matei Vișniec pentru RFI România.

Președintele Emmanuel Macron a anunțat la sfârșitul lunii septembrie că tații vor fi obligați să își ia 7 zile de concediu paternal dintr-un total de 28 de zile. Până acum, bărbații aveau dreptul la doar 14 zile de concediu în momentul în care deveneau părinți , dar nicio zi nu era obligatorie. În prezent, 67% dintre noii tați francezi își iau zilele de concediu de care pot beneficia.

Măsura face parte dintr-un pachet întreg de legi privitoare la nou-născuți și intervine într-un moment în care este publicat un raport privitor la primele 1000 de zile ale copilului, studiu condus de un neuropsihiatru francez. Raportul recomandă un concediu paternal de 9 săptămâni.
Angajatorii care nu vor respecta concediul salariaților riscă o amendă de până la 7500 de euro. În prezent companiile sunt obligate să ofere salariatelor un concediu maternal de 8 săptămâni. 

Textul legii privind obligativitatea concediului paternal a trecut cu uşurinţă şi fără modificări prin Senat.

Primele trei zile de concediu de paternitate vor fi plătite de instituția în care lucrează tatăl, iar restul va fi plătit de stat. 

Concediul de paternitate a fost creat în Franţa în 2002, la iniţiativa executivului socialist condus de Lionel Jospin, cînd Ségolène Royal era ministru al familiei.

În urmă cu 18 ani, concediul de paternitate era doar un drept, fără caracter obligatoriu în Franța.

Concediul de creștere a copilului pentru tați - în Europa

Până în vara anului 2022 acest tip de concediu, rezervat taţilor, urmează să fie generalizat în Europa, în toate ţările membre ale Uniunii Europene. El există deja în unele ţări, dar altele nu-l recunosc.

În Spania, Finlanda, Germania, Suedia, Irlanda, concediul de paternitate are o durată mai lung de o lună.

Suedia este prima țară din lume ce a oferit noilor tătici posibilitatea de a se ocupa de bebeluș și a instaurat concediul paternal, în 1974. În prezent, părinții de aici își pot lua 480 de zile de concediu, achitate la un nivel de 80% din salariu. Fiecare dintre ei sunt obligați să își ia cel puțin 60 de zile iar restul de 360 sunt împărțite după cum doresc noii părinți.

Norvegia oferă între 10 și 39 de săptămâni. 10 săptămâni sunt obligate femeile să se ocupe de bebeluș iar alte 10 săptămâni sunt obligați tații. Restul perioadei este împărțită de cei doi părinți.

Spania deține o egalitate între părinți la acest capitol - bărbații dispun, la fel ca și femeile, de 8 săptămâni de concediu.

Danemarca oferă între 2 și 34 de săptămâni: 2 săptămâni sunt alocate noilor tătici iar 18 noilor mămici. Alte 14 săptămâni sunt împărțite între cei doi părinți, timp în care cei doi pot beneficia de salariul complet. 

În schimb, în Italia, concediul paternal este de doar 2 zile și este achitat 100% în timp ce mamele se ocupă de noii născuți timp de 5 luni și sunt plătite între 80% și 100% din salariu.

În Germania există un concediu parental și poate fi luat timp de 14 luni. Părinții decid practic care dintre ei și cât timp consacră acestui concediu, timp în care vor fi plătiți cu 67% din salariu.

În baza normelor europene, angajații pot solicita concediu pentru creșterea copilului în orice moment, până când copilul împlinește vârsta de 8 ani. Totuși, această limită de vârstă poate fi mai mică în unele țări, conform legislațiilor naționale.

Fiecare dintre cei doi părinți are dreptul la cel puțin 4 luni de concediu. În general, dreptul la concediu nu poate fi transferat de la un părinte la altul. Totuși, unele țări permit un transfer parțial, atâta timp cât acesta nu depășește 3 luni.

Angajații (femei sau bărbați) au dreptul la concediu pentru creșterea copilului cu ocazia nașterii sau adoptării unui copil - indiferent de tipul de contract pe care îl au (cu normă întreagă, cu normă redusă etc.).

După terminarea concediului parental, angajatul are dreptul să se reîntoarcă la același loc de muncă. Dacă acest lucru nu este posibil, trebuie să îi oferiți un post similar, corespunzător contractului său de muncă.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL