Coronavirus - România: 63762 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cât de cald e astăzi față de anul în care te-ai născut

Tuesday, 18 June 2019, 13:43 Sursă: REALITATEA.NET

După cum ai observat, clima s-a schimbat vizibil în comparație cu cea de când erai tu mic, parca ar fi luat-o razna. Ca să înțelegi mai bine cum s-a schimbat vremea, cei de la New York Times au creat o hartă interactivă care îți arată cum s-a modificat vremea în orașul tău de-a lungul anilor.

De exemplu, acum 23 de ani, în București temperatura depășea 32 de grade Celsius doar 18 zile pe an. Între timp s-a ajuns la 29 de zile pe an în care termometrul sare de 32 de grade Celsius.

Iar ceea ce este și mai dramatic este că aceste creșteri excesive de temperaturi nu dau semne că s-ar rări, ci din contră. Specialiștii avertizează că până în anul 2076 vom ajunge să avem între 38 și 68 de zile pe an cu temperaturi extreme.

Care este motivul pentru care temperatura a luat-o razna

Dacă ți s-a părut că temperaturile din anul precedent au fost năucitoare, ei bine nu te-ai înșelat - anul 2018 a fost al patrulea cel mai călduros an din istoria evidențelor temperaturilor. Această evidență a început să fie ținută încă din anul 1850. Însă, recordul pentru cel mai călduros an îl deține 2016, fiind urmat de 2017 și de 2015.

Principalul motiv pentru care temperatura a luat-o razna îl reprezintă emisia dioxidului de carbon și a altor gaze care provoacă efect de seră în atmosferă. Și care bineînțeles, sunt produse în mare măsură de mâna omului.

Specialiștii avertizează că dacă nu se vor măsuri imediate care să stopeze sau să încetinească încălzirea globală, viitorul nu va fi mai răcoros, ci din contră.

„Temperatura va continua să crească și am putea asista la o creștere a temperaturii de peste 1,5 grade Celsius, la nivel global”, potrivit cercetătorilor.

Sursă


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL