Coronavirus - România: 695153 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Câștigul salarial mediu net a ajuns la 3.411 de lei în noiembrie 2020. Care este domeniul de top

Wednesday, 13 January 2021, 12:22 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

Potrivit comunicatului INS, cel mai mare salariul mediu nominal net, de 8.273 de lei, s-a înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), iar cel mai mic -  în hoteluri şi restaurante (1.668 lei).

”În luna noiembrie 2020, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte)”, menţionează sursa citată. 

Imagine

Raportat la valoarea procentuală, în noiembrie faţă de octombrie, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (+11,9%), în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (+10,6%) și în transporturi pe apă (+10,3%). 

La polul opus, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat, în noiembrie, în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (-5,2%) și în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (-4,6%).
Scăderile au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii, de continuarea şomajului tehnic în cazul anumitor agenţi economici sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), se mai arată în comunicatul INS. 

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net în sănătate şi asistenţă socială (+1,9%), respectiv în învăţământ (+1,3% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice). â

Câştigul salarial mediu net din administraţia publică a scăzut uşor, cu 0,9%,  comparativ cu octombrie. 

Față de noiembrie 2019, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,3%.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL