Coronavirus - România: 209648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Când trebuie să vă duceţi copilul la cardiolog. Primele semne ale unei boli de inimă

Thursday, 25 June 2015, 10:23 Sursă: REALITATEA.NET

Sunt foarte multe boli care pot afecta inima copiilor, dar predominante sunt malformațiile congenitale de cord. Există, însă, și o patologie legată de anumite modificări ale ritmului cardiac, precum și boli de inimă cauzate de infecții virale și microbiene, a explicat dr. Cristina Olteanu, medic primar cardiologie cu atestat de ecocardiografie și cardiologie pediatrică, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, pentru doctorulzilei.ro.

Specialistul lucrează de 16 ani în această unitate spitalicească prin care trec, anual peste 25.000 de copii suferinzi. Din nefericire, nu toate malformațiile congenitale de cord sunt identificate şi diagnosticate în timp util.

Semnele bolii

În cazul sugarului, semnele care ar putea să atragă atenția sunt:
- oboseala la supt,
- colorația pielii – tenta de albastru pe care o vedem în starea de repaus și care se poate accentua la plâns,
- dacă copilul nu ia bine în greutate, trebuie să ne atragă atenția pentru că poate fi vorba de o malformație cardiacă,
- dacă bebelușul transpiră excesiv (de la efortul de supt),
- dacă are o respirație dificilă, o mișcare foarte amplă a toracelui, înseamnă că depune efort pentru a respira,
- dacă are acea bătaie a aripilor nasului.
- prezența balansului toraco-abdominal.

Dacă vorbim de copii de vârstă mai mare, semnele sunt:
- oboseala la diverse activități fizice,
- bătăi rapide sau neregulate ale inimii,
- dureri în zona toracelui, a sternului.

Cauzele

Malformațiile congenitale de cord (anomalii structurale) au mai multe cauze. Sindroamele genetice se asociază cu malformații cardiace, de exemplu peste 50% din pacienții suferinzi de Sindromul Down au și malformație cardiacă. Alte cauze pot fi diversele medicamente pe care le ia
mama în sarcină, diabetul mamei sau alte afecțiuni ale mamei, fumatul (chiar și pasiv), infecțiile din timpul sarcinii, din care unele pot să treacă nediagnosticate, spre exemplu rubeola, ne lămurește specialistul cardiolog.

„Există și malformații congenitale de cord la care corecția trebuie făcută până la o anumită vârstă, pentru că, dacă se depășește această limită de vârstă, pacientul devine inoperabil, în condițiile apariției unor modificări ireversibile, care nu mai pot fi corectate chiar dacă se intervine. Avem și astfel de situații: pacienți care nu au ajuns să fie diagnosticați din diverse motive sau poate și din cauza întârzierii în a găsi un centru care să-i primească au ajuns în stadiul de a fi inoperabili. Este cazul pacienților care au hipertensiune pulmonară (HTAP) severă, secundară unor malformații netratate, care nu au putut beneficia însă de o intervenție corectoare. Acești pacienți rămân într-un tratament medical cronic. Viața lor se scurtează semnificativ și calitatea vieții lor e afectată”, a afirmat dr. Olteanu.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL