Coronavirus - România: 471536 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Camera Deputaţilor, decizie privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Ce se întâmplă cu Ion Iliescu

Tuesday, 10 November 2020, 15:02 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Monica Vasilescu

Executivul argumenta desfiinţarea institutului prin faptul că de la înfiinţare şi până în prezent s-a dovedit că activitatea acestuia este irelevantă „în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat prin intermediul transferurilor realizate din bugetul Senatului României”.

Guvernul spunea că încă de la constituirea sa, „instituţia a reprezentat o platformă politică, iar în pofida enunţării veniturilor proprii ca sursă de finanţare, încă de la început activitatea instituţiei a fost finanţată de la bugetul de stat aproape în totalitate”.

„În raport cu obiectul de activitate enunţat în cuprinsul legii de funcţionare a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 se poate constata, în mod obiectiv, faptul că acesta nu a reprezentat în mod real un deziderat al instituţiei.

În fapt, evenimentele organizate de Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 au vizat propagarea în spaţiul public a unor interpretări asupra Revoluţiei Române din 1989 menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs, desfăşurate de organele de anchetă în ‘Dosarul Revoluţiei’”, mai arata OUG emisă de Executiv. 

Cererea de reexaminare privind Institutul Revoluţiei merge la Senat, în calitate de for decizional.

Institutul Revoluției a fost fondat prin lege în 2004, iar în ultimii ani a fost condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, ambii trimiși în judecată în dosarul Revoluției din decembrie 1989. În urmă cu cinci ani, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului a sesizat Parchetul General în cazul a doi foști comandanți de penitenciare comuniste care au fost ulterior condamnați definitiv.

Fostul președinte Ion Iliescu declara, în urmă cu câteva luni, că desființarea Institutului Revoluției Române este ”o porcărie curată”, că este surprins de decizie și că nu înțelege motivația demersului Executivului.

„Asta e o porcărie curată. Adică Institutul Revoluției Române, renunțăm la Revoluția Română, la studierea ei… (…) Mi se pare o porcărie indamisibilă. Că sunt oameni care n-au trăit Revoluția și nu-nțeleg și-i interesează, asta e altă treabă, dar a fost un moment istoric remarcabil care-a marcat întreaga transformre pe care a cunoscut-o țara în ultimii 30 de ani de zile. Cum să renunți la așa ceva? Unde în lume se întâmplă așa ceva?”, spunea atunci Ion Iliescu, într-o declarație pentru Mediafax.

El rămâne în continuare la șefia Institutului Revoluției.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL