Cum descoperi bolile pulmonare: 12 motive care ar trebui să te trimită la medic

Thursday, 13 December 2018, 09:38 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Bolile pulmonare costă ţările din Europa peste 100 miliarde de euro pe an, atât în costuri directe pentru tratament, cât şi indirecte, precum zilele de muncă pierdute. Din păcate, numai 3% din cheltuielile de sănătate sunt investite în prevenţie, în timp ce alte 97% sunt investite în tratament.

Boli pulmonare. Medicii avertizează că în aceste condiţii numărul pacienţilor care mor anual în urma bolilor pulmonare va înregistra o creştere semnificativă între 2012 şi 2020 din cauza BPOC (bronhopatia obstructivă cronică), cancerului pulmonar şi tuberculozei.

Spirometria este o investigaţie la fel de simplă ca şi electrocardiograma, care trebuie efectuată periodic pentru a diagnostica şi a monitoriza bolile pulmonare. Aceasta este o analiză nedureroasă şi simplu de făcut: seamănă întrucâtva cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care o fac poliţiştii şoferilor. Durează 5 minute, iar rezultatul se dă pe loc.

„Testarea se efectuează optim cu pacientul şezând, iar în cazul în care acesta este fumător, pacientul nu trebuie să fi fumat cu cel puţin o oră înainte de test şi să nu prezinte semne de anxietate înaintea sau în timpul testului. Pacientul trebuie să lipească bine buzele în jurul piesei bucale, să respire relaxat câteva secunde, apoi să expire „atât de puternic şi atât de rapid, încât să-şi simtă plămânii complet goliţi de aer", să respire din nou relaxat", explică doctorul Roxana Nemeş.

Boli pulmonare.  Spirometria se face cu trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist în serviciile de spirometrie din spitalele cu secţii de pneumologie. Problema majoră în România şi nu numai este că medicii de familie nu au în cabinete spirometre şi nici nu pot urma cursuri de spirometrie (este o competenţă care poate fi urmată deocamdată doar de pneumologi, alergologi şi medici de boli profesionale).

Boli pulmonare. 12 motive care te trimit la medic pentru o spirometrie

Daca răspunzi DA la oricare dintre aceste motive, programează-te pentru o spirometrie.

1. Eşti sau ai fost fumător;
2. Respiri mai greu în ultimii ani;
3. Nu poţi urca scările fără a experimenta dificultăţi de respiraţie;
4. Nu mai poţi derula activităţi sportive aşa cum obişnuiai;
5. Esti îngrijorat de performanţele din timpul exerciţiilor fizice;
6. Tuşeşti de câteva luni sau ani (ex: tusea fumătorului);
7. Ai respiraţie şuierătoare;
8. Ai tuse expectorantă chiar dacă nu eşti răcit;
9. Ai primit tratament pentru o boală pulmonară (ex: inhalator);
10. Eşti îngrijorat de sănătatea plămânilor tăi;
11. Simţi că nu te oxigenezi cum trebuie;
12. Simţi discomfort sau durere când inspiri sau expiri.

Boli pulmonare.  Unele simptome nu sunt detectate de spirometrie. Dacă pacientul are simptome precum tuse cu sânge, pierdere în greutate sau dezvoltă un nou simptom care se înrăutăţeşte, este important ca acesta să consulte doctorul imediat.

Boli pulmonare. Recomandări pentru o respiraţie mai uşoară:

1. renunţarea la fumat
2. activitatea fizică zilnică
3. dieta sănătoasă
4. vaccinări
5. spirometrii periodice.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE