Coronavirus - România: 18982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Atac terorist la Kabul: un diplomat român a murit și altul este grav rănit

Tuesday, 03 September 2019, 20:07 Sursă: REALITATEA.NET

Cel puţin 16 persoane au murit, iar alte 119 au fost rănite, după ce o mașină-capcană a explodat în capitala afgană Kabul, în apropierea unei clădiri folosite de organizaţiile internaţionale.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a precizat că MApN este în legătură directă cu Ministerul Afacerilor Externe, iar dacă li se va cere, se va interveni cu aeronave pentru evacuarea românului rănit în urma atacului terorist ce a avut loc la Kabul, în Afganistan.

"Suntem în legătură directă cu Ministerul Afacerilor Externe şi, în funcţie de cererea pe care ei o vor avea, vom interveni cu aeronave, cu tot ce este nevoie logistic să facem evacuarea românului rănit, care este în stare gravă şi în funcţie de aceste cereri, vom vedea care sunt acţiunile noastre următoare", a declarat Gabriel Leş, la Digi 24.

Atentatul a fost revendicat de talibani și s-a produs la scurt timp după o întâlnire între preşedintele Ashraf Ghani şi emisarul american Zalmay Khalilzad dedicată proiectului de acord de pace cu insurgenţii afgani, potrivit agerpres.ro.

Atacul a survenit într-un moment în care la televiziunea afgană era difuzat un interviu cu Zalmay Khalilzad, în care acesta a vorbit despre un posibil viitor acord de pace cu talibanii.

În urma atacului, clădirea Reprezentanței României de la Kabul a fost distrusă în proporție de 80%.

Atac terorist la Kabul. Ministrul de Externe: Românul care a murit s-a sacrificat pentru ceilalți

Redăm în continuare comunicatul Ministerului Afacerilor Externe:

„În contextul atacului terorist care a avut loc în Kabul, Afganistan, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

În cursul nopții de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care își desfășoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetățenilor străini.

În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit.

Cetățeanul român rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcție de evoluția stării de sănătate, pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate.

Ministrul Ramona Mănescu a avut o convorbire telefonică cu șeful misiunii diplomatice a României la Kabul și rămâne în legătură permanentă pentru acordarea sprijinului necesar.

Ministerul Afacerilor Externe este alături de familiile colegilor noștri.

Transmitem sincere condoleanțe familiei victimei și recuperare rapidă persoanei rănite.

Precizăm că atât șeful misiunii diplomatice, cât și șeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuați într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol.

Reprezentantul Ambasadei României la Kabul rămâne în contact cu Centrala Ministerului Afacerilor Externe și cu toate autoritățile competente în vederea repatrierii trupului neînsuflețit, precum și a transferului, în condiții de siguranță, a cetățeanului român rănit.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist și reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare.

 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL