Coronavirus - România: 475362 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Arestări masive în Belarus. Președintele Aleksandr Lukașenko își apără funcția

Monday, 09 November 2020, 16:57 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

Duminică, forțele de ordine au arestat 1.048 de protestatari, potrivit ONG-ului pentru drepturile omului Viasna. Acesta este cel mai mare număr de arestări din august, când anunțul privind recâștigarea alegerilor de către Aleksandr Lukanșenko a generat confruntări violente între manifestanți și poliție. 

”Peste o mie de persoane au fost arestate, alte sute au fost bătute cu picioarele şi bastoanele. Belaruşii manifestă împotriva violenţei şi cei care le rup picioarele (...) nu merită să fie numiţi belaruşi”, a transmis și lidera opoziției, citată de Agerpres. 

Din august, zeci de mii de oameni îi cer în stradă demisia lui Lukașenko, pe care îl acuză că a fraudat alegerile. Potrivit datelor oficiale, acesta ar fi câștigat al șaselea mandat cu peste 80% din voturi. 

Președintele nu ține însă cont de presiunea străzii și, pentru a-și apăra poziția, a multiplicat loviturile împotriva opoziţiei, arestând sau forţând să plece în exil majoritatea figurilor mişcării de contestare.
De asemenea, intervențiile în forță ale poliției s-au identificat în ultima perioadă.

După izbucnirea violențelor din august, Svetlana Tihanovskaia a plecat în exil în Lituania. Lidera opoziției a primit sprijinul capitalelor occidentale, în timp ce Aleksandr Lukaşenko, considerat ultimul dictator din Europa, are susţinerea Rusiei.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL