Anunțul care poate schimba soarta Europei. Răspunsul oficial al Germaniei cu privire la Grecia

Sunday, 04 January 2015, 19:04 Sursă: Mediafax

Autor: Realitatea.NET

"Grecia şi-a respectat angajamentele în trecut. Guvernul presupune astfel că Grecia va continua să îşi respecte angajamentele contractuale" faţă de creditorii săi, a declarat Georg Streiter pentru AFP.

Acesta a răspuns astfel informaţiilor publicate sâmbătă de Der Spiegel, potrivit cărora cancelarul german Angela Merkel ar fi dispusă să lase Grecia să iasă din zona euro, în cazul în care stânga radicală ar pune în cauză politica de austeritate bugetară în această ţară.

"Guvernul german consideră aproape inevitabilă o ieşire (a Greciei) din zona euro, dacă liderul opoziţiei Alexis Tsipras (stânga radicală Syriza) va conduce Guvernul după algerile (legislative), va abandona linia de austeritate bugetară şi nu va mai rambursa datoria ţării", afirmă site-ul de Internet al săptămânalului, sprijinindu-se pe "surse apropiate Guvernului german".

Angela Merkel şi ministrul de Finanţe Wolfgang Schäuble (amândoi coservatori) au considerat "suportabilă o ieşire a ţării din zona euro din cauza progreselor înregistrate de zona euro de la summitul pe tema crizei din 2012", asigură Spiegel Online, citând aceleaşi surse.

Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat că vrea să pună capăt politicii de austeritate impuse ţării de creditorii internaţionali (troica UE-BCE-FMI) în schimbul unui împrumut de 240 de miliarde de euro. El vrea, de asemenea, să negocieze o nouă restructurare a datoriei publice.

Parlamentul grec a anunţat miercuri dizolvarea sa şi a confirmat organizarea la 25 ianuarie a alegerilor legislative anticipate la care stânga radicală Syriza este favorită în sondaje.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN