Coronavirus - România: 693644 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Angajaţii din asistenţa socială şi protecţia copilului își vor primi salariile pe octombrie din Fondul de rezervă al Guvernului – VIDEO

Saturday, 28 November 2020, 00:13 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

Orban a anunțat că în aproximativ 30 de județe există probleme legate de plata salariilor angajaţilor din direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia drepturilor copilului, aflate în subordinea CJ-urilor, o situație fără precedent.

”Ne confruntăm cu o situaţie fără precedent, motiv pentru care va trebui să adoptăm astăzi două hotărâri de guvern. Nu-mi aduc aminte de vreun alt an în care să existe probleme cu plata salariilor pentru angajaţii din direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia drepturilor copilului din subordinea consiliilor judeţene. Nu ştiu cum şi-au bugetat aceste cheltuieli, cum au fost alocările de la bugetul de stat. Cert este că mai multe judeţe, cred că aproximativ 30 de judeţe, este o situaţie critică în care consiliile judeţene, preşedinţii de consilii judeţene reclamă că au rămas fără bani pentru plata drepturilor salariale. Ca atare, va trebui să adoptăm astăzi o hotărâre de guvern de alocare din Fondul de rezervă a sumelor de bani necesare pentru plata salariilor pe luna octombrie pentru acele consilii judeţene care reclamă absenţa banilor”, a precizat Premierul.

Orban a adăugat că Guvernul va analiza modul în care și-au construit bugetele Consiliile Județene pentru a se asigura că angajații din aceste direcții își vor primi salariile până la finalul anului.

”Va trebui să avem mare grijă în construcţia bugetului pe anul viitor, astfel încât să nu mai permitem să se ajungă într-o astfel de situaţie. Probabil din cauza faptului că a fost an electoral, foarte mulţi preşedinţi de consilii judeţene nu au respectat disciplina în construcţia bugetară şi nu au alocat sumele suficient pentru cheltuielile de personal, cheltuind banii pe alte tipuri de cheltuieli şi au rămas fără bani”, a reclamat Șeful guvernului.Premierul a adus în discuție și indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilităţi şi salariile asistenţilor lor personali, menționând că a solicitat Ministerului Dezvoltării şi prefecţilor să ceară primăriilor situaţia privind plata acestora.

”Am primit semnale din teritoriu că există întârzieri la plată, atât în privinţa indemnizaţiilor, cât şi în privinţa salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi. Şi aici, va trebui să adoptăm o hotărâre de guvern astfel încât să putem să fim siguri că alocăm nişte bani astfel încât toate aceste persoane, toţi aceşti cetăţeni să beneficieze de sumele cuvenite în conformitate cu prevederile legale", a mai precizat Orban.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL