Coronavirus - România: 479634 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Atac terorist în Viena. Ambasadorul Bogdan Mazuru: Nu avem informații despre români răniți

Tuesday, 03 November 2020, 09:52 Sursă: Realitatea Plus

Autor: Irina Chirtoc

Mazuru a precizat că, în ziua atacului, capitala Austriei a fost plină de lume în condițiile în care marți a fost reinstaurată carantina. Din motive de securitate, mai mulți oameni au fost blocați în restaurante sau teatre, printre aceștia aflându-se și o româncă.

”Viena este încă sub stare de șoc după atacul de ieri. Ultimele date arată că operațiunea antitero nu s-a încheiat, încă e foarte multă poliție în stradă.

Ministrul de Interne a rugat locuitorii Vienei, pe cât posibil, să nu iasă afară decât dacă e nevoie. Elevii care nu vin la școală se consideră absenți motivați.

Nu avem date despre români implicați. Ieri a fost foarte multă lume în restaurante și teatre, a fost ultima zi înainte de carantină.

Foarte mulți locuitori ai Vienei au fost blocați de poliție din măsuri de securitate și au rămas multe ore acolo. E posibil ca unii cetățeni români care erau ieri seară în centrul Vienei să fi rămas blocați câteva ore în aceste locuri”, a spus Ambasadorul României la Viena, care a precizat că fata unei românce s-a aflat într-o astfel de situație. 

Mazuru a mai precizat că atacatorul care a fost ucis de poliție era simpatizant al grupării jihadiste Stat islamic. Este posibil ca în atac să fi fost implicați mai mulți teroriști.

”Nu se știe încă exact numărul atacatorilor de ieri. Se vorbește de cel puțin unul, dar sunt indicii că au fost mai mulți. Atacatorul ucis de poliție era simpatizant al Statului islamic. Poliția a percheziționat locuința acestuia și a găsit mai multe materiale. Faptul că era bine înarmat, avea o armă automată de calibru, arată totuși că avem de-a face cu ceva serios”, a mai spus diplomatul.

Ambasadorul a subliniat că, în condițiile liberei circulații, terorismul este un fenomen greu de controlat.

”E foarte greu să fie dejucate astfel de atacuri în condițiile în care mobilitatea este mare. Vorbim de capitale mari, suntem o societate deschisă. Este foarte complicat de controlat acest fenomen.

Ce s-a întâmplat la Viena arată că nimeni nu este ferit de un atac terorist. Viena nu a mai avut un atac terorist din 1918”, a precizat Mazuru.

Cinci oameni au murit și mai mulți au fost răniți în atacul de luni seară. Atacatorul a fost împușcat mortal de polițiști. Ministrul austriac de Interne a declarat că, cel mai probabil, a fost vorba de un atac terorist coordonat. Bărbaţi înarmaţi au atacat şase locuri din centrul Vienei, începând din faţa sinagogii principale. Mai multe detalii despre acest subiect sunt disponibile AICI.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL