Coronavirus - România: 697898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Aleksei Navalnîi, care vrea să revină în Rusia, este așteptat „cu brațele deschise” pentru a fi arestat de oamenii lui Putin

Thursday, 14 January 2021, 16:50 Sursă: realitatea.net, Agerpres

Autor: Ioana Stanescu

 

Serviciile penitenciare ruse FSIN au anunţat joi că intenţionează să-l aresteze pe opozantul Aleksei Navalnîi în cazul în care acesta se întoarce în Rusia - lucru pe care acesta a anunţat că intenţionează să-l facă duminică - şi pe care-l acuză de încălcarea condiţiilor unei pedepse la închisoare cu suspendare, relatează AFP.

„Serviciul federal al închisorilor ruse este obligat să ia toate măsurile necesare în vederea arestării contravenientului Aleksei Navalnîi, în aşteptarea unei hotărâri a tribunalului de înlocuire a pedepsei cu suspendarea cu o pedeapsă (la închisoare) cu executarea”, a anunţat într-un comunicat FSIN.

Navalnîi urmează să compară în justiţie la întoarcerea sa în Rusia, potrivit RIA Novosti.

După cinci luni de convalescenţă în Germania, în urma unei presupuse otrăviri cu noviciok, Navalnîi se întoarce.

La 20 august 2020, lui Navalnîi i s-a făcut rău brusc în timpul unui zbor care îl aducea la Moscova de la Tomsk (Siberia), ceea ce a forţat echipajul să efectueze o aterizare de urgenţă la Omsk, unde i s-au acordat primele îngrijiri în stare de comă înainte de a fi transferat după două zile la o clinică din Berlin, unde a fost tratat. După externarea din spitalul berlinez, la 23 septembrie 2020, Navalnîi s-a stabilit într-un apartament din Ibach, un orăşel din sud-vestul Germaniei, lângă graniţa cu Elveţia şi Franţa.

Citește și INCREDIBIL! Cum a fost otrăvit Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut contestatar al lui Vladimir Putin

Principalul opozant al lui Vladimir Putin a anunţat miercuri că se întoarce duminică în Rusia.

Citește și Aleksei Navalnîi revine în Rusia, la cinci luni după ce a fost otrăvit. Ce riscă militantul anticorupție

Navalnîi este acuzat de faptul că a încălcat o eliberare condiţionată, după ce a fost condamnat în 2014, şi riscă trei ani şi jumătate de închisoare, a anunţat joi unul dintre avocaţii săi, mai scrie Reuters.

Navalnîi a fost pus pe lista persoanelor urmărite și riscă să fie condamnat la 3,5 ani și șase luni de închisoare.

Potrivit decretului Serviciului Federal al Penitenciarelor (FSIN), publicat pe 29 decembrie, Navalnîi a „evitat supravegherea” în Germania după ce au fost lansate măsurile inițiale de căutare pe 27 noiembrie. FSIN îl acuză că nu s-a prezentat la biroul său din Moscova la sfârşitul anului trecut în legătură cu o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare.

Documentul FSIN adaugă că „nu s-a putut stabili unde se află condamnatul”.

Mandatul federal prevede ca persoana urmărită să fie reţinută imediat după ce se stabileşte locul în care se află.

Opozantul, care îl acuză pe preşedintele Vladimir Putin că a ordonat otrăvirea sa, a fost condamnat în 2014 într-un caz de fraudă şi escrocherie la 3 ani jumătate de închisoare, cu suspendare, cu o perioadă de probă care a expirat la 30 decembrie, notează EFE, citată de Agerpres.

Din cauza acestor dosare penale, Navalnîi a fost descalificat şi nu l-a putut înfrunta pe Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale din martie 2018, în care Putin a fost reales, conform agenţiei de presă spaniole.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat câştig de cauză opozantului rus, decizând în 2017 că sentinţele pronunţate împotriva lui şi a fratelui său, Oleg, care a ajuns la închisoare, au fost „arbitrare”.

Un tribunal urmează să examineze detalii ale dosarului acestuia la 29 ianuarie, când ar putea ordona transformarea pedepsei sale cu suspendare în una cu închisoare cu executare.

 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL