MENIU

WWF: Aproape un sfert din populaţia lumii este ameninţată de inundaţii, după topirea gheţarilor

Foto: wordpress.com

Aproape un sfert din populaţia lumii este ameninţată de inundaţii, ca urmare a topirii gheţarilor din regiunea arctică, au avertizat reprezentanţii World Wide Fund for Nature (WWF), într-un raport publicat miercuri, susţinând că nivelul oceanelor ar putea creşte cu mai mult de un metru până în 2100.

În prezent, potrivit raportului "Arctic Climate Feedbacks: Global Implications", regiunea arctică se încălzeşte de două ori mai rapid decât pământul în ansamblu, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru întreaga planetă.

Pe de altă parte, pierderile masive de gheaţă vor influenţa circulaţia atmosferică şi vremea din zona arctică şi din împrejurimi. Astfel, temperaturile şi precipitaţiile din Europa şi America de Nord vor suferi modificări drastice, afectând agricultura, pădurile, precum şi rezervele de apă.

În plus, solurile îngheţate din regiunea arctică stochează dublul cantităţii de CO2 din atmosferă. Dacă procesul de încălzire continuă, suprafeţele se vor subţia tot mai mult şi vor elibera cantităţi mari de carbon, sub formă de CO2 şi metan - un gaz cu efect de seră foarte puternic. De altfel, nivelul metanului din atmosferă a crescut deja considerabil în ultimii ani, principala cauză fiind încălzirea tundrei arctice.

WWF s-a aliat cu mai multe organizaţii de mediu din lume şi a realizat o schemă de tratat pentru conferinţa de la Copenhaga, prin care s-ar putea reduce emisiile de dioxid de carbon, până la un nivel care ne-ar ţine departe de efectele negative ale încălzirii globale.

"Trebuie să ţinem cont de aceste semnale din regiunea arctică şi să facem tot posibilul ca la Copenhaga să obţinem un acord care să limiteze emisiile de gaz cu efect de seră", a precizat directorul general al WWF International, James Leape.

În luna decembrie, reprezentanţi din 191 de ţări se vor reuni la Copenhaga pentru ultima rundă de negocieri privind un nou acord global de reducere a emisiilor. Acordul aflat în vigoare - protocolul de la Kyoto - va expira peste 3 ani, în decembrie 2012. Negocierile de la Copenhaga ar urma să ratifice un nou tratat de climă care să fie aplicat începând cu 2013.