MENIU

Studenţii fără posibilităţi ar putea primi împrumuturi garantate de stat

Foto: jurnalist.biz

Acordarea de împrumuturi garantate de stat pentru studiile universitare studenţilor fără mijloace financiare este propusă şi de comisia prezidenţială pe învăţământ condusă de Mircea Miclea, un proiect similar care ar putea demara la 1 octombrie fiind deja pe masa de lucru a Ministerului Educaţiei.

"Se deschide accesul la împrumuturi garantate de stat pentru acoperirea costurilor de studii, iar absolvenţii care practică profesia timp de minimum 5 ani în mediul rural sunt scutiţi de plata a 75% din împrumut", se arată în proiectul pachetului de legi ale Educaţiei propus de Comisia Prezidenţială condusă de Mircea Miclea.

Un proiect similar este deja în lucru la Ministerul Educaţiei de mai bine de un an de zile.

Potrivit acestui proiect, creditele vor putea fi acordate prin intermediul unei agenţii care va funcţiona după o metodologie aflată, în prezent, în lucru.

"Gândim această agenţie şi ca o investiţie a statului în capitalul uman, tocmai de aceea nu punem problema ca băncile, care au nevoie de garanţii materiale. Astfel, studenţii ar face credite pe 10-20 de ani, iar o parte din dobânzi sau din suma împrumutată ar fi acordate ca granturi sau burse, dacă sunt respectate anumite condiţii. De exemplu, dacă studenţii care apelează la credite îşi finalizează studiile la timp, cu rezultate bune şi acceptă să lucreze în folosul statului român, atunci nu trebuie să mai plătească o parte sau chiar toată suma împrumutată. Vorbim de o investiţie în oameni pregătiţi, de care statul, spre deosebire de bănci, are nevoie. Noi nu vom cere garanţii materiale, dar vom putea, astfel, acoperi nevoile pieţei muncii, de exemplu, vom putea acoperi cererea de medici şi profesori calificaţi în mediul rural", a explicat Remus Pricopie, secretar de stat pentru învăţământul superior.

Înfiinţarea Agenţiei de credite pentru studenţi a fost legalizată la începutul acestui an printr-o ordonanţă de urgenţă.