MENIU

Scenarii pentru o lume mai bună: colonii umane pe Marte

Sursa: NASA

O serie de scriitori, oameni de ştiinţă şi antreprenori au încercat să răspundă la întrebarea celor de la NewScientist: ce am putea face pentru un viitor mai bun?

Copiii ar trebui să înveţe să tasteze şi nu să scrie, omenirea trebuie să accepte că a pierdut lupta cu încălzirea globală şi să pornească aventura pe Marte. Sunt doar câteva din ideile unor intelectuali de marcă, strânse într-un articol publicat de NewScientist.

Biologul Richard Dawkins, cunoscut mai ales pentru promovarea ateismului, scriitoarea Margaret Atwood sau excentricul Richard Branson sunt optimişti în ceea ce priveşte supravieţuirea Terrei.

Profesorul Dawkins îi somează pe toţi să înceapă să gândească mai mult ca oamenii de ştiinţă. "În sensul în care ar trebui să ne bazăm mai mult pe date şi să fim suspicioşi pe tot ceea ce nu se bazează pe dovezi", explică cercetătorul britanic.

"Acum, mai mult decât oricând, avem nevoie de cea mai puţin utilizată resursă: noi înşine", îl completează Arianna Huffington, fondatorul The Huffington Post.

Alţii sunt mai curajoşi în scenarii. "Ar trebui să susţinem o colonie pe Marte. Ne-ar transforma într-o specie biplanetară, ceea ce ne-ar îmbunătăţi speranţele de supravieţuire", spune Richard Gott, profesor de astrofizică la Universitatea Princeton University.

Idee susţinută cu entuziasm de de Sir Richard Branson, care plănuieşte deja să ofere zboruri orbitale contra cost tuturor celor interesaţi. "Dacă vrem ca civilizaţia noastră să supravieţuiască avem nevoie de acces spaţial la scară industrială", declară omul de afaceri.

James Lovelock, creatorul teoriei Gaia, potrivit căreia planeta se comportă ca un organism viu, susţine că trebuie să ne pregătim pentru un viitor fierbinte. "Ar trebui să depunem cel puţin la fel de mult efort în adaptarea noastră la temperaturi ridicate aşa cum depunem în încercarea de a opri încălzirea globală", crede acesta.

Max Tegmark, de la Massachusetts Institute of Technology, se gândeşte la pregătirea copiilor pentru un viitor hi-tech: "Pentru tineri este esenţial să înveţe un limbaj global şi să tasteze".

În schimb, Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, spunea că lumea va deveni un loc mai bun doar când oamenii îşi vor depăşi prejudecăţile şi vor dedica mai mult timp cărţilor decât propriilor păreri.