MENIU

Scandalul valizei cu bani oferite de preşedinte FMI-ului continuă să facă valuri în Senegal

Foto: p.vtourist.com

Scandalul valizei cu bani -133.000 de euro - oferiţi drept "cadou" unui reprezentant al FMI a continuat să-l pună în încurcătură pe preşedintele senegalez Abdoulaye Wade, candidat la propria succesiune, deşi Guvernul de la Dakar încearcă să arate că nu este vorba de corupţie.

La o lună de când s-au petrecut faptele, Fondul Monetar Internaţional a anunţat clar că "preşedintele Senegalului" a "confirmat că a organizat oferirea unui cadou în bani" reprezentantului său la Dakar. Mai concret, suma de "100.000 de euro şi 50.000 de dolari (33.000 de euro - n.r.)", precizează FMI.

Scandalul a început în seara zilei de 25 septembrie, când angajatul FMI Alex Segura urma să ia avionul spre Paris, la încheierea mandatului de trei ani în Senegal ca reprezentant-rezident al Fondului Monetar Internaţional. Cetăţeanul spaniol - care a criticat adesea gestionarea fondurilor publice de către statul senegalez - a fost invitat să cineze cu preşedintele Abdoulaye Wade şi, apoi, a primit "cadoul".

"Preşedintele a explicat că banii i-au fost oferiţi (reprezentantului FMI - n.r.) ca un cadou tradiţional de despărţire şi nu pentru a-l influenţa în vreun fel pe acesta, care părăsea definitiv ţara, şi nici pe FMI", precizează instituţia.

FMI şi-a prezentat versiunea detaliată asupra faptelor cu o lună întârziere.
La rândul său, premierul senegalez Ndéné Ndiaye a intervenit în scandal, duminică, într-un interviu acordat cotidianului Kotch: "Nu a fost vorba ca noi să-l corupem. (...) 100.000 de euro nu înseamnă nimic (...) Ce se poate cumpăra cu suma aceasta în Franţa? Nici măcar un apartament nu poate fi plătit", a adăugat şeful guvernului, într-o ţară în care o menajeră este în general plătită cu mai puţin de 100 de euro pe lună.  

"Este corupt cineva care vine în ţară şi de la care aşteptăm acţiuni, dar, sincer, Segura, care părăsea Dakarul, nu putea să ne mai folosească la ceva", a precizat premierul Ndiaye.

Pe de altă parte, în presa din Senegal, un consilier special al preşedintelui, colonelul Malick Cissé, sintetizează gestul în următoarele cuvinte: "Într-un restaurant, unui ospătar i se dă bacşiş. Nu pot numi aceasta corupţie".
Scandalul îl vizează în primul rând pe preşedintele Wade, în vârstă de 84 de ani, candidat la propria succesiune în 2012, şi aflat în fruntea unei ţări "clasate, conform criteriilor FMI, printre cele mai sărace şi mai îndatorate", reaminteşte Le Quotidien.

"Este pentru prima oară când un astfel de scandal izbucneşte în ţara noastră", a precizat pentru AFP deputatul de opoziţie Mbaye Niang, adăugând: "Dacă ne-am fi aflat într-o ţară democratică, un preşedinte care comite un act considerat drept corupţie ar fi fost adus în faţa justiţiei".  

De altfel, preşedintele Wade a părut în defensivă marţi în faţa presei. Refuzând să vorbească despre scandal, el le-a recomandat jurnaliştilor să citească un comunicat transmis anterior de Preşedinţie. Şeful statului susţine în acest comunicat că valoarea "cadoului" oferit lui Segura a fost rezultatul unei "erori" din partea unui consilier al său. "Consilierul l-a întrebat pe preşedintele republicii dacă trebuie să ofere ceva reprezentantului FMI, aşa cum e obiceiul. Preşedintele republicii i-a răspuns afirmativ, fără a preciza suma, întrucât aceasta este o practică obişnuită. Consilierul s-a înşelat asupra sumei", a explicat Wade.

Locuitorii din Dakar glumeau, întrebându-se: "Ţi-au luat valiza de la palat?". În schimb, Alex Segura nu a mai făcut nicio declaraţie, în comparaţie cu perioada în care era cel mai vorbăreţ funcţionar internaţional din Senegal şi critica gestionarea fondurilor publice de către stat.   

Pe de altă parte, presa a evocat ipoteza unei înscenări pentru a-i distruge reputaţia. Atitudinea funcţionarului este însă discutabilă, deoarece, deşi FMI a restituit banii Senegalului, reprezentantul său şi-a asumat iniţial riscul de a accepta valiza şi de a pleca cu ea.

Drept explicaţii, FMI a precizat că Segura se temea că va pierde avionul şi că nu "va găsi un loc sigur în care să lase banii în Senegal". Banii au fost restituiţi la începutul lunii octombrie, la Barcelona, ambasadorului Senagalului în Spania. Dakarul a confirmat că a primit suma înapoi, integral.

Mai multe articole despre:
Dakar valiză FMI Senegal valiză cu bani