MENIU

Scandal în Parlament: Şedinţa Camerei Deputaţilor pe raportul Udrea a fost suspendată. Deputaţii PNL şi PSD au ieşit din sală

Foto: cdep.ro
MIhia Voicu (PNL): Anastase a abuzat de funcţia ei şi i-a lăsat pe cei care au luat cuvântul să îşi lungească discursurile ca să nu se treacă la vot
L. Orban: Roberta Anastase a vrut să-şi salveze colegele

Scandal în Camera Deputaţilor la dezbaterea raportului Comisiei de anchetă pe activitatea ministrului Turismului Elena Udrea. Şedinţa Camerei Deputaţilor a fost suspendată de preşedintele Camerei, Roberta Anastase. Deputaţii PNL şi PSD ieşit din sală şi au cerut convocarea conducerii Camerei.

Roberta Anastase a anunţat în plenul Camerei Deputaţilor suspendarea dezbaterii privind raportul Comisiei de anchetă în cazul Udrea, imediat după ce ministrul Turismului şi-a încheiat discursul, care a durat aproximativ 50 minute. "Liderii de grup parlamentar, la propunerea Biroului Permanent, vor trebui să se reunească şi să programeze continuarea şedinţei la o dată ulterioară", a susţinut Anastase.

Viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a acuzat-o pe Anastase a că a condus "prost şedinţa " şi că nu a respectat programul. Liberalul a adăugat că lucrările privind raportul Comisiei de anchetă în cazul Ministerului Turismului trebuie să continue. "În numele grupului PNL, solicit să supuneţi plenului modificarea programului, să se continue dezbaterea, apoi abia să trecem la vot final", a propus Nicolăescu.

În replică, preşedintele Camerei l-a invitat pe liberal să "lectureze regulamentul Camerei", apoi să vină cu propuneri în conformitate cu regulamentul. "Aveţi o atitudine abuzivă de a conduce şedinţa, nu ne respectaţi dreptul la opinie. Vă rugăm să luaţi in considerara propunerea dlui Nicolăescu, pe care o susţine şi PSD", a spus deputatul social-democrat Nicolae Bănicioiu. La rândul său, deputatul PSD Aura Vasile a propus supunerea la vot a raportului Comisiei, având în vedere că documentul a fost prezentat în plen, iar ministrul Turismului şi-a spus punctul de vedere.

În urma refuzului lui Anastase, Nicolăescu a acuzat-o de "inflexibilitate" şi a propus o pauză de consultări de 10 minute. Propunerea a fost acceptată de Anastase.

Ca urmare a sistării lucrărilor, a fost amânată şi sesiunea de vot final a deputaţilor, în cadrul căreia aceştia urmau să se pronunţe asupra solicitării Comisiei de anchetă în cazul Monica Iacob Ridzi de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru al Tineretului, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare.

Liberalii au acuzată-o pe Roberta Anastase, preşedintele Camerei, că a abuzat de funcţia pe care o ocupă şi i-a permis Elenei udrea să aibă un discurs mult prea lung, lucru care a dus la situaţia ca reprezentanţii opoziţiei să nu-şi mai poată exprima opiniile.

"O dorinţă excesivă de a o apăra pe Elena Udrea, Anastase a abuzat de funcţia ei şi i-a lăsat pe cei care au luat cuvântul să îşi lungească discursurile ca să nu se treacă la vot. Este a doua oară când se amână acest vot. În mod normal ar trebui să se ajungă la vot", a spus liberalul Mihai Voicu.

În replică, Roberta Anastase a acuzat PNL şi PSD că nu au respectat programul de lucru adoptat în privinţa dezbaterilor asupra raportului elaborat de Comisia de anchetă Udrea şi a precizat că raportul ar putea fi reprogramat săptămâna viitoare. Potrivit lui Anastase, grupurile parlamentare PSD şi PNL au decis să nu respecte programul de lucru adoptat de către comitetul liderilor de grup şi Biroul Permanent, potrivit căruia la ora 12:30 urma să aibă loc sesiunea de vot final, şi nu continuarea dezbaterilor asupra raportului elaborat de Comisia Udrea.

"Cele două grupuri parlamentare au decis să nu respecte programul de lucru aprobat, care prevedea ca la această oră să avem vot final. Va fi reprogramat saptămâna viitoare, din nou, prin acordul Biroului Permanent cu liderii de grup. Regulamentul spune ca modificarea ordinii de zi se poate face doar în cazuri excepţionale", a spus Anastase.

"Regulamentul Camerei spune foarte clar că modificarea ordinii de zi se face în cazuri excepţionale, numai la propunerea Biroului Permanent, de către liderii de grup" a comentat democrat-liberala intenţia deputaţilor PSD şi PNL de a prelungi dezbaterile asupra raportului Comisiei Udrea.

Elena Udrea s-a arătat surprinsă de reacţia deputaţilor PSD şi PNL

"Eu nu ştiu. Am înţeles că au plecat colegii de la PSD şi PNL. Eram concentrată asupra expunerii mele", a afirmat Elena Udrea la ieşirea din sală, arătându-se surprinsă de ieşirea membrilor Opoziţiei din sală.

Întrebată  de ce a vorbit atât de mult timp, Udrea a replicat că, de fapt, Ludovic Orban a întârziat lucrările plenului prin discursul foarte lung. "Eu am fost nevoită să scurtez expunerea mea", a mai sus ministrul Turismului.

Biroul Permanent a aprobat în unanimitate proiectul de hotărâre referitor la raportul Comisiei de anchetă pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Turismului, a declarat secretarul Camerei Deputaţilor, Dumitru Pardău.

În proiectul de hotărâre se arată, la articolul 1, că deputaţii aprobă concluziile şi propunerile formulate în raportul comisiei de anchetă. De asemenea, la articolul 2 se stipulează: "Camera Deputaţilor solicită Curţii de Conturi a României, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Băncii Naţionale a României şi Guvernului României să întreprindă acţiunile şi să ia măsurile ce se impun, potrivit competenţelor constituţionale şi legale ce le revin, după caz, cu privire la faptele care fac obiectul Raportului Comisiei de anchetă, sintetizate la "concluzii şi propuneri finale" din Raport".

Pe 23 septembrie, comisia de anchetă a finalizat cercetarea şi a stabilit să propună Camerei Deputaţilor să ceară urmărirea penală a ministrului Turismului.

Elena Udrea este acuzată de instigare la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, conflict de interese, neglijenţă în serviciu, dar şi de încălcarea Legii Răspunderii Ministeriale. Comisia de anchetă a mai cerut şi revocarea din funcţie a ministrului Turismului.