MENIU

Salariaţii de la Celrom Drobeta Turnu Severin au declanşat un conflict spontan

Foto: NewsIn

Salariaţii de la Celrom, fostul combinat de celuloză şi hârtie din Drobeta Turnu Severin, au protestat luni dimineaţă, în curtea unităţii, nemulţumiţi de faptul că reluarea activităţii a fost din nou amânată şi că nu şi-au primit salariile din luna septembrie.

Angajaţii fuseseră informaţi, în urmă cu o lună, că în data de 9 februarie pot să revină la muncă. Numai că, la primele ore ale dimineţii de luni, aceştia au fost anunţaţi de directorul tehnic, Valentin Nuţă, că porţile societăţii vor rămâne închise până pe data de 1 martie.

"Pe 12 ianuarie ni s-a spus să venim astăzi, 9 februarie, la muncă, iar acum suntem trataţi cu indiferenţă. Managerul nici măcar nu s-a obosit să vină să ne spună că nu se reia munca, ne sfidează pur şi simplu. Cu actuala conducere nu mai avem nicio speranţă că lucrurile se vor redresa la fabrică", a declarat Ion Creţan, maistru la secţia hârtie, salariat la Celrom de peste 35 de ani.

Combinatul de Celuloză şi Hârtie Celrom Drobeta Turnu Severin se află în momentul de faţă în prag de faliment. Înglobată în datorii imense, de circa 14 milioane de euro, uzina nu mai este alimentată cu energie electrică din data de 19 ianuarie, din cauza neplăţii facturilor.

Cei 800 de salariaţi ai societăţii au fost trimişi acasă în şomaj tehnic, doar 40 de angajaţi mai lucrează, asigurând paza. "Aceste 30 - 40 de persoane care mai lucrează sunt un fel de plantoane. Restul au fost trimişi acasă de conducere. Nu ştim prin ce modalităţi şi cum. Cred că o anchetă ar fi binevenită la Celrom şi de asemenea să fie anchetat şi managerul Vasile Fanea", a afirmat reprezentantul Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Murgan. Directorul tehnic, Valentin Nuţă, a refuzat să facă vreo declaraţie.

Celrom şi-a întrerupt activitatea în data de 22 decembrie 2008, toţi cei 800 de salariaţi fiind trimişi în concediu de odihnă până în data de 12 ianuarie. Pe 13 ianuarie, când ar fi trebuit să înceapă lucrul, oamenii au aflat că producţia nu poate fi reluată întrucât nu sunt bani pentru a cumpăra materie primă.

În luna noiembrie 2008, producătorul de hârtie şi carton ondulat Celrom SA a solicitat din partea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) un ajutor de stat individual pentru continuarea activităţii societăţii sau a unei scrisori de garanţie bancară necesară obţinerii  unui credit bancar.

Acţionarul majoritar la Celrom este AVAS, cu 51%, urmat de Asociaţia Salariaţilor, cu 39%, şi SIF Banat Crişana cu 10%.