MENIU

Russia Today: Copiii străzii sunt o problemă ignorată de statul român

Foto: Mihaela Achiroaie
Jurnaliştii ruşi au făcut un reportaj despre copiii străzii din Bucureşti

Copiii străzii reprezintă în continuare o problemă pe care instituţiile cu putere de decizie din România o ignoră. Este una din principalele concluzii la care ajung jurnaliştii ruşi de la postul Russia Today care au realizat un amplu reportaj cu minorii din canalele bucureştene.

Jurnaliştii admit că numărul copiilor străzii din România a scăzut în ultimii ani datorită muncii depuse de organizaţiile de caritate. Ei avertizează însă că cifra este în continuare foarte mare. Numai în Bucureşti, peste 1.000 de copii trăiesc în plină stradă.

Sandu are 14 ani şi este unul dintre ei. Locuieşte într-un canal din Bucureşti. "Trăiesc în canal de opt ani. Tatăl meu a murit, mama şi-a întemeiat o altă familie. Dorm aici, spăl maşini sau mă duc să cerşesc ca să câştig 10 euro pe zi", a spus Sandu. Adolescentul nu îşi mai face iluzii despre viitorul lui. Are motive întemeiate. "Sora mea a murit de curând, aici. A avut o infecţie sau ceva de genul ăsta. Aici se nasc şi mor copii. Cu toţii vom sfârşi cândva pe străzi. Cui o să-i pese?", a precizat băiatul.

Străinii care au fondat centre de plasament în România se plâng de nepăsarea autorităţilor. "Nu există servicii de asistenţă socială, nu există un sistem de stat care să le ofere acestor oameni locuinţe sau susţinere financiară. Procedurile sunt excesiv de birocratice şi greu de dus până la capăt", a conchis Ian Tilling reprezentantul unui centru de plasament.

Reporterii de la Russia Today amintesc că în România copiii străzii au apărut în urmă cu 40 de ani, când dictatorul Nicolae Ceauşescu a interzis avortul şi contracepţia. Situaţia a fost agravată de sărăcia cu care s-a confruntat poporul român. Părinţii au început să-şi abandoneze copiii. De atunci generaţii întregi de adulţi trăiesc prin canale.