MENIU

Rusia se opune trimiterii de observatori americani în Georgia

Foto: ec.europa.eu

Moscova a apreciat că participarea Statelor Unite la misiunea de supraveghere a Uniunii Europene în Georgia ar pune gaz pe foc în regiune şi ar influenţa negativ relaţiile ruso-americane, a declarat marţi o sursă din Ministerul rus de Externe.

"Ideea de a include observatori americani în misiune este periculoasă", a afirmat această sursă din cadrul Ministerului rus de Externe.

"Prezenţa americanilor va spori potenţialul de provocări la frontieră (între Georgia şi regiunile sale separatiste), având în vedere rolul Statelor Unite în evenimentele din trecut", a adăugat sursa citată.

"Un asemenea pas nu ar ameliora, în mod evident, relaţiile ruso-americane, ci le-ar deteriora, adăugând un nou element de iritare", a mai subliniat această sursă. Ideea participării Statelor Unite la misiunea UE din Georgia a intervenit în contextul în care Moscova şi Washingtonul fac eforturi să revină la un dialog mai armonios, de la alegerea lui Barack Obama la Casa Albă.

Ţările UE au prelungit luni cu un an, până în septembrie 2010, misiunea de supraveghere din Georgia, dar au preferat să amâne o decizie de includere a observatorilor americani.

Mandatul misiunii actuale, formată din 300 de observatori, poliţişti şi jandarmi, se va încheia la jumătatea lunii septembrie. Ea a fost trimisă în Georgia în octombrie 2008, după conflictul dintre Moscova şi Tbilisi privind controlul asupra celor două regiuni separatiste Osetia de Sud şi Abhazia. Obiectivul său este de a supraveghea respectarea acordului de încetare a ostilităţilor.

Misiunea europeană de observare este, în prezent, singura de acest gen din fosta republică sovietică, după ce Moscova a refuzat reînnoirea mandatului misiunii OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) şi a celei ONU. Însă, spre deosebire de acestea două, misiunea UE nu a avut niciodată acces în cele două republici separatiste. Luni, miniştrii europeni de externe au criticat acest refuz, amintind că mandatul misiunii lor vizează "întreaga ţară" şi au cerut să aibă "acces fără restricţii în Abhazia şi Osetia de Sud".
Mai multe articole despre:
UE Georgia OSCE