MENIU

Reprezentanţii magistraţilor s-au întâlnit, luni seară, pentru a stabili revendicările protestului

Foto: romanialibera.ro

Reprezentanţii asociaţiilor magistraţilor s-au întâlnit, luni seară, cu judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu membri ai CSM şi cu procurori pentru a elabora revendicările protestelor, a declarat, pentru NewsIn, preşedintele AMR, Mona Pivniceru.

Vicepreşedintele UNJR, Dragoş Călin, a confirmat întâlnirea, dar nu a dat detalii despre aceasta.

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru, a declarat, duminică, pentru NewsIn, că neincluderea sporului în salariile magistraţilor, în ciuda unei hotărâri judecătoreşti favorabile, constituie abuz în serviciu, faptă de care s-ar face vinovat atât ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, cât şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

Pivniceru a mai declarat că se va consulta, luni, şi cu alţi judecători în legătură cu sancţionarea faptului că sporul de 50% nu a fost inclus în salariile magistraţilor, deşi Curtea de Apel Bucureşti le-a dat câştig de cauză.

Mona Pivniceru a mai spus că va stabili, împreună cu alţi judecători din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Consiliului Superior al Magistraturii şi Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, dacă se va depune plângere împotriva oficialilor Ministerului Justiţiei şi Ministerului Finanţelor Publice pentru infracţiuni penale.

"Într-o situaţie mai gravă de atât nu putem ajunge, decât să ne dea afară", a mai declarat Pivniceru, care a confirmat că protestul judecătorilor va continua, chiar dacă, în prezent, mai lucrează completele de vacanţă.

Şi vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a precizat că, din câte a înţeles de la colegii săi, protestul va continua până la 1 septembrie.

Magistraţii şi personalul auxiliar din Capitală au continuat, luni, protestele. Aceştia au primit salariile fără sporul de 50%, deşi au câştigat în instanţă suspendarea ordinelor prin le-a fost luat acest spor.

Magistraţii ameninţă cu noi procese, de data aceasta deschise individual, pentru că Ministerul Justiţiei nu a respectat hotărârea executorie privind sporul de 50% şi nu l-a inclus în salariul aferent lunii iunie, primit pe 10 iulie. Acest lucru ar duce la supraaglomerarea judecătorilor secţiei de Contencios a Curţii de Apel Bucureşti, care judecă, în vacanţă, într-o zi, şi câte 40 de procese ale magistraţilor, potrivit unor surse din interiorul instituţiei. Asta în condiţiile în care, în această perioadă, şedinţele de judecată nu sunt zilnice.

Cele peste 150 de procese deschise de magistraţi pentru a suspenda actele administrative de eliminare a sporului de stres de 50% au ocupat toate şedinţele de judecată din vacanţă ale Secţiei de Contencios a Curţii de Apel Bucureşti, iar alte zeci de procese au fost fixate pentru luna septembrie.

Guvernul a decis, vineri, modificarea OG 119/1999 privind controlul intern şi cel financiar preventiv, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Executivului, în cadrul căreia modificarea OG 119 a fost singurul act normativ de pe ordinea de zi.

În urma deciziei de vineri a Executivului, Curtea de Conturi devine mediator între Ministerul Finanţelor şi orice alt ordonator principal de credite, luând decizia plăţii unor sporuri salariale.