MENIU

Povestea lui John Kennedy, fotbalistul care şi-a anunţat vineri retragerea, după ce Ganea l-a accidentat grav în 2004

Foto: http://www.4thegame.com

Accidentările fac parte din viaţa fotbaliştilor. De multe ori, ele pot pune brusc capăt unei cariere, mult prea devreme. A simţit-o pe propria-i piele şi John Kennedy, un internaţional scoţian care a evoluat la Celtic, care vineri şi-a anunţat retragerea, la doar 26 de ani. În urmă cu cinci ani, meciul său de debut pentru naţionala Scoţiei, un amical cu România, i-a fost fatal. Un atac brutal al lui Ionel Ganea s-a soldat cu o gravă accidentare la ligamentele genunchiului pentru Kennedy. Trei ani în afara gazonului, nenumărate încercări de a reveni, încheiate din păcate pentru el cu un eşec. Vineri, John Kennedy s-a recunoscut învins, şi şi-a anunţat retragerea din fotbal.

Debut fatal la naţionala Scoţiei

În martie 2004, România juca un amical într-un turneu din SUA în compania naţionalei Scoţiei. La "verzi", era meciul de debut pentru John Kennedy, o tânără speranţă a lui Celtic, în vârstă de 21 de ani, produs al clubului scoţian, care intrase prin evoluţiile sale şi în atenţia granzilor de la AC Milan.

De altfel în acel sezon, Kennedy a marcat şi primul său gol, şi ultimul, din păcate pentru Celtic. La un moment dat, pe parcursul meciului câştigat la final de naţionala României cu 2-1, atacantul Ionel Ganea a avut o intrare criminală asupra tânărului fundaş. Kennedy a fost scos pe targă, iar verdictul medicilor a căzut crunt: ruptură de ligamente la genunchi.

Tentative de revenire

Au urmat aproape trei ani de chin în afara gazonului, numeroase încercări de a reveni, perioadă în care clubul scoţian i-a plătit însă salariul, primind mulţumiri din partea Federaţiei Scoţiene. La sfârşitul lui 2006, Kennedy şi-a reluat pregătirile şi chiar a fost rezervă la un meci la lui Celtic, în Liga Campionilor, cu AC Milan.

Revenirea efectivă pe gazon a avut loc în 22 aprilie 2007, într-un meci cu Kilmarnock, când i-a ajutat pe Celtic să câştige titlul. Trei zile mai târziu, a primit din nou un vot de încredere din partea diriguitorilor clubului scoţian, semnând un nou contract, pe trei ani.

Din păcate, în luna noiembrie a aceluiaşi an, la un meci cu Şahtior, din Liga Campionilor, Kennedy a aterizat prost, la un duel aerian. Verdictul medicilor? Leziuni la meniscul lateral, la acelaşi genunchi care a fost deteriorat de intervenţia lui Ganea, accidentare care l-a lăsat din nou câteva luni în afara terenului. Pe 27 iulie 2008, a fost împrumutat la gruparea engleză Norwich, până în ianuarie 2009. S-a întors la Celtic în decembrie 2008, după o altă accidentare, la acelaşi genunchi.

Punct final

Vineri, vineri, 13 noiembrie 2009, la 26 de ani, John Kennedy a fost nevoit să se recunoască învins. Şi-a anunţat retragerea din fotbal, informaţia fiind publicată pe site-ul oficial al clubului scoţian.

"Cu mare regret am fost nevoit să iau această decizie. Totuşi, ţinând cont de sfatul medicilor, aceasta este hotărârea corectă. Evident că este o decizie extrem de dezamăgitoare pentru mine şi familia mea, dar este un lucru ce trebuie să-l accept. M-am simţit excelent în tot acest timp pe care l-am petrecut la Celtic", a precizat Kennedy, pe site-ul oficial al grupării din Glasgow.

"Pentru John şi familia sa, şi pentru oricine de la Celtic, este într-adevăr o veste foarte proastă. John este un fotbalist foarte bun şi un om extraordinar, o persoană care a slujit clubul Celtic cu mare determinare şi integritate şi cineva care avea toate calităţile de a deveni un mare jucător. Era pe calea cea bună, când a suferit acea teribilă accidentare", a spus şi Tony Mowbray, managerul lui Celtic.

La final, în CV-ul lui John Kennedy au rămas doar 45 de apariţii în tricoul lui Celtic, pe parcursul a 10 ani, şi un singur gol marcat. Plus o apariţie, fatidică de altfel, în tricoul naţionalei Scoţiei.

Mai multe articole despre:
România Scoţia accidentare Ionel Ganea Celtic