MENIU

Pe calea ferată din România există peste o mie de puncte periculoase care pot provoca oricând o tragedie

Foto: RTV

Calea ferată din România se află într-o situaţie jalnică din cauza lipsei de investiţii. În total sunt peste o mie de puncte periculoase care pot provoca oricând tragedii feroviare. Accidentele de tren din ultima vreme confirmă faptul că infrastructura feroviară are durata de viaţă de mult depăşită.

Cel mai recent accident feroviar a avut loc pe 27 septembrie. Vagonul unui tren rapid a deraiat în dreptul localităţii Berheci, din judeţul Galaţi, după ce mecanicul a ignorat culoarea roşie a semaforului şi a trebuit să dea înapoi, pentru că din sens contrar venea un alt tren. Nimeni nu a fost rănit.

În aceeaşi zi, un tren de marfă încărcat cu benzină şi motorină a deraiat în dreptul localităţii Boju, din judeţul Cluj. În urma accidentului, circulaţia între Câmpia Turzii şi Cluj-Napoca a fost blocată, iar mai multe trenuri au fost anulate.

Pe 21 septembrie opt vagoane ale Rapidului Timişoara - Bucureşti au sărit de pe şine, la Cârcea, în judeţul Dolj. 15 oameni au fost răniţi în urma accidentului. Din primele cercetări a rezultat că deraierea a fost provocată de lipsa unor şuruburi care fixau şinele de cale ferată.

Un alt accident a avut loc la 12 septembrie 2008. Două persoane au murit după ce două trenuri s-au ciocnit în Neamţ. Accidentul a fost provocat de o defecţiune la sistemul de frânare a unuia dintre trenuri.

Pe 10 mai 2008, alt accident feroviar grav. Acceleratul de la Bucureşti spre Iaşi a deraiat la Valea Călugărească, în judeţul Prahova, în momentul în care trenul a trecut peste macaz. O tânără de 20 de ani a murit atunci, iar patru persoane au fost rănite.

Conform unei note interne a CFR, obţinute de Evenimentul zilei, în 2008, toate cele 850 de macazuri cu instalaţii de centralizare electromagnetică aveu durata de viaţă depăşită. În plus, 80 la sută din reţeaua electrică îşi expirase durata de exploatare. CFR deţine vagoane specifice trenurilor de mare viteză, însă starea liniilor de cale ferată impune restricţii de viteză aşa că se circulă în medie cu 50km/h. Ca urmare, anul trecut întârzierile trenurilor au cumulat 35 de zile.

Citeşte şi Două trenuri de marfă s-au ciocnit sâmbătă dimineaţă