MENIU

Patru erori au fost la originea accidentului aviatic de pe ruta Rio-Paris

Foto: lefigaro.fr

Cabinetul de avocatură care cercetează cauzele prăbuşirii avionului A447, care efectua cursa Rio-Paris a comunicat că la originea accidentului au stat patru cauze şi că accidentul nu s-ar fi produs, dacă una dintre acestea ar fi exclusă. Un avion Airbus A330 al companiei Air France s-a prăbuşit la 1 iunie în Oceanul Atlantic, provocând moartea a 228 de persoane.

Firma Stewarts Law reprezintă familiile pasagerilor cursei Rio Paris, provenind din 15 ţări, scrie Le Monde.

"Primul motiv al prăbuşirii este factorul meteorologic, reprezentat de turbulenţe severe", a spus un avocat al firmei. Defectarea sondelor Pitot, care au furnizat informaţii eronate asupra vitezei de zbor, este un al doilea element. Pe locul trei este o problemă a sistemului de navigaţie ADIRU, iar al patrulea element care a dus la producerea prăbuşirii a fost faptul că piloţii nu au fost suficient pregătiţi şi nu au avut o viteză de reacţie adecvată

Plecând de la aceşti patru factori, identificaţi cu ajutorul mesajelor de urgenţă transmise de avion, cabinetul de avocatură are două variante ale prăbuşirii avionului, testate pe simulatoare de zbor.

"Avionul ia altitudine, iar cum sondele Pitot nu funcţioneză viteza indicată creşte odată cu altitudinea. De fapt, viteza reală scade, iar avionul se prăbuşeşte în apă", este prima variantă, iar a doua variantă spune că, deşi sondele arătau ca avionul coboara, acesta urca şi a ajuns la "supraviteză".

Agenţia Europeană de Securitate Aeriană a făcut verificări ale sondelor Pitot, care indică viteza, produse de Goodrich şi care sunt folosite de avioanele Airbus. Luna trecută EASA a interzis modelele franţuzeşti ale sondelor, produse de Thales.

Într-o directivă de navigaţie din 22 septembrie EASA arată că au fost constatate defecţiuni ale anumitor sonde produse de Goodrich la nivelul elementelor de fixare. Dacă aceste nu sunt remediate, ele pot provoca scăpări de aer şi să indice eronat viteza. Sondele Goodrich sunt folosite de avionele Airbus A330 şi A340. Purtătorul de cuvânt al Airbus a declarat că verificările au fost făcute pe un număr limitat de aparate, care vor putea fi indentificate graţie numerelor de serie.

Mai multe articole despre:
prăbuşire Airbus A330 sonde Pitot A447