MENIU

Oposumul, inamicul public nr.1 din Noua Zeelandă, redevine o blană la modă

Foto: hawkeye.ca

Zeelandezii iubesc oposumii... ca blană. Micul marsupial este din ce în ce mai vizat de campanii care apelează la distrugerea lui. "Cumpăraţi oposum şi salvaţi o pădure!", strigă Possum New Zealand, o companie de creaţie de haine. O iniţativă încurajată de asociaţiile locale de protecţie a animalelor.

Chiar şi societatea de protecţia pădurilor şi a păsărilor îşi asociază vocea la această campanie, recompensând în fiecare an voluntarii care au omorât cei mai mulţi oposumi.

1,75 de milioane de oposumi, dintr-o populaţie evaluată la 70 de milioane, au fost omorâţi în 2008 pentru blana lor, informează Le Monde.

Dacă acest animal, cu un aer vag de pisică, suscită atâta antipatie, este din cauză că se dovedeşte a fi un adevărat dezastru ecologic.

Importat din Australia în cursul secolului 19, tocmai pentru blana sa, s-a adaptat rapid la noul său habitat. În Australia are prădători naturali, şi este protejat prin lege, însă în Noua Zeelandă nu are niciun duşman animal. Aşa că atacă în voie vegetaţia şi copacii, şi agresează alte specii indigene.

"În Noua Zeelandă nu există mamifere în fauna endemică, cu excepţia liliecilor. Aniamalele nu au dezvoltat, astfel, mijloace de apărare pentru a le respinge. Multe păsări îşi fac cuiburi printre ramurile copacilor, sau pe sol, în locuri în care oposumii vânează fără probleme", a declarat Herb Christophers, purtător de cuvânt al departamentului de conservare.

Păsările simbol ale ţării, kiwi şi kokako sunt în declin întrucât oposumii le distrug ouăle.

Oposumii sunt şi purtătorii tuberculozei bovine, maladie cronică care afectează vitele.

Încă din anii 1990, autorităţiel duc mari operaţiuni de eradicare. Departamentul de conservare utilizează capcane, dar şi otrăvuri, o metodă foarte contestată.

Dacă lumea îşi pierduse interesul faţă de marsupial, acum el revine în atenţie, întrucât la modă este blana sa. Astăzi, numeroase firme de marcă folosesc blana sa, deseori combinată cu lână merinos. Oposumul ajunge astfel în mănuşi, căciuli, haine şi chiar în cuverturi de pat şi abajururi.