MENIU

MAE va comunica prin Twitter pe tema alegerilor în străinătate, pentru o mai mare transparenţă

FOTO: REALITATEA.NET

Ministerul român de Externe va comunica prin intermediul Twitter pe tema organizării şi desfăşurării alegerilor prezidenţiale în străinătate, acest demers reprezentând un "exerciţiu de transparenţă" şi o încercare de înlăturare a oricăror semne de suspiciune.

Oana Marinescu, director general al Direcţiei de diplomaţie publică din MAE, a anunţat luni că ministerul va folosi şi un canal de comunicare inedit pentru transmiterea informaţiilor privind alegerile din străinătate. "Vom comunica pe Twitter pe tema modului în care organizăm efectiv alegerile în străinătate. Nu vrem să dublăm comunicatele oficiale, acestea se regăsesc pe site-ul MAE. Ceea ce vrem să comunicăm prin Twitter sunt acele informaţii legate de organizarea scrutinului care nu apar în comunicatele de presă, care pot aduce puţină culoare şi care vor arăta ce se întâmplă în interiorul unei instituţii atunci când se organizează un proces de anvergură", a declarat Marinescu.

"Este un exerciţiu de transparenţă, prin care vrem să arătăm că în afara faptului că o echipă de oameni din Centrală lucrează cu echipe de oameni din ţările în care vom desfăşura scrutine nu există nimic care să trezească suspiciune", a punctat oficialul MAE.

Prima informaţia apărută pe contul MAE de Twitter a fost că toţi preşedinţii birourilor secţiilor de votare din străinătate vor fi diplomaţi de la misiuni sau din Centrală. De altfel, secretarul de stat din MAE Bogdan Aurescu a declarat de săptămâna trecută că alcătuirea birourilor secţiilor de votare din străinătate va fi finalizată până pe data de 17 noiembrie, preşedinţii birourilor secţiilor de votare urmând să fie diplomaţi astfel încât să existe garanţia că secţiile de votare şi procesul de vot se găsesc în situaţii perfect neutre.

La alegerile prezidenţiale din acest an pot vota şi turiştii, iar actele de identitate pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, valabile în ziua votării.

Cetăţenii români trebuie să aibă acte de identitate valabile pentru a vota, iar MAE recomandă tuturor cetăţenilor români cu documente româneşti expirate sau lipsă să se prezinte din timp la sediile reprezentanţelor diplomatice, pentru a obţine actele de identitate valabile.
Pentru alegerile prezidenţiale de anul acesta, MAE a stabilit organizarea a 294 de secţii de vot în întreaga lume, dintre care 55 în Italia, 38 în Spania, 13 în R. Moldova, nouă în Franţa, trei în Ungaria, cinci în Germania, trei în Rusia, patru în Canada şi 28 în SUA. În străinătate vor fi transmise aproximativ 600.000 de buletine de vot, iar bugetul total alocat alegerilor din străinătate este de 3,7 milioane de lei noi.

Senatorul PSD Titus Corlăţean a declarat la începutul lunii că a intrat în posesia unor informaţii potrivit cărora ar exista tentative de fraudare a alegerilor prin multiplicarea secţiilor de votare din străinătate, care să fie conduse de oameni apropiaţi PDL, şi nu de diplomaţi. Pe de altă parte, MAE a explicat că a decis organizarea a 294 de secţii de vot în străinătate, aproape dublu faţă de cele 153 organizate la prezidenţialele din 2004,  în baza evaluărilor de la nivelul misiunilor diplomatice, în urma unor solicitări din partea comunităţilor de români din străinătate şi ţinând cont de interesul crescut pentru alegerile prezidenţiale.

Mai multe articole despre:
MAE Ministerul de Externe Bogdan Aurescu Twitter