MENIU

Etapa a şasea a campaniei Marea Debarasare s-a desfăşurat sâmbătă

Foto: wordpress.com

Românii vor putea să depoziteze sâmbătă dimineaţă deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) în faţa blocului sau a casei, acestea urmând să fie preluate de companiile colectoare sau de agenţii de salubritate, implicaţi în campania Marea Debarasare, a anunţat vineri Ministerul Mediului.

"Sâmbătă, 1 august 2009, campania de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) Marea Debarasare, iniţiată de Ministerul Mediului, cu sprijinul organizaţiilor colective Ecotic, Environ, Recolamp şi cu autorităţile locale se va desfăşura în oraşele cu peste 20.000 de locuitori. Fiecare cetăţean poate scoate în faţa locuinţei sau în locurile anunţate de primării aparate de uz casnic, echipamente informatice şi de comunicaţii, aparatură uzată sau defectă de iluminat, de unde vor fi preluate şi transportate spre punctele de colectare", se arată în comunicatul ministerului.

Campania naţională Marea Debarasare a fost demarată în 2007. În 2008, au fost colectate 1.960 tone DEEE, iar în anul 2009 populaţia a predat în cele cinci ediţii de până acum 741 tone de echipamente electronice uzate.

Peste 90% dintre respondenţii unei cercetări efectuate de Ecotic şi Daedalus Millward Brown admit că activitatea de colectare selectivă a deşeurilor este importantă (13,7%) şi foarte importantă (80,8%), însă aceştia renunţă destul de greu la produsele electrice şi electronice mai vechi. Ei s-au arătat însă dispuşi să adopte un comportament ecologic privind echipamentele electronice doar dacă acest lucru nu presupune eforturi foarte mari din partea lor şi, eventual, li se oferă facilităţi financiare la achiziţia altor produse noi.

Analizând durata de viaţă a echipamentelor în gospodărie faţă de anul 2008, populaţia a renunţat la o parte dintre produsele mai vechi de cinci ani.

Potrivit reglementărilor europene, România ar trebui să colecteze anual circa 4 kg de DEEE pe cap de locuitor.