MENIU

Delta Dunării adună 1200 de specii de copaci şi plante şi 100 de specii de peşte

Exotică, sălbatică şi misterioasă. Locul unde fluviul şi-a făcut culcuş, în drumul său spre mare
FOTO: RTV

Exotică, sălbatică şi misterioasă. Locul unde fluviul şi-a făcut culcuş, în drumul său spre mare, unde apa şi pământul fac casă bună, iar pelicanii sărută cerul. Un ţinut parcă din altă lume, care are tot timpul ceva nou de arătat. Este Delta Dunării.

Sărim în barcă imediat ce răsare soarele. Vrem să mergem la Sulina, dar până acolo avem cale lungă şi frumoasă pe canalele Dunării. Ne facem şi traseul. Vom trece pe lângă Lacurile Nebunu, Furtuna şi Bogdaproste, apoi din satul Crişan, pe braţul Sulina până la gura de vărsare în mare.

Nici nu ne îndepărtăm bine de Tulcea şi Delta ni se dezvăluie. Cu stufăriş şi sălcii verzi şi mai ales cu păsările ei superbe. Când din dreapta, când din stânga răsar lebede nobile, egrete singuratice sau cormorani şi pescăruşi gălăgioşi. Ne întâlnim cu oamenii Deltei. Pescarii. Harnici, au plecat la prins peşte cu noaptea-n cap.

La un moment dat, între atâta întindere de apă dăm şi de case ale localnicilor sau pensiuni aşezate pe dreapta şi stânga canalului. Apoi iar sălbăticie.

În depărtare, un far ne dă de veste că am ajuns în Sulina. Este farul vechi, unul din simbolurile oraşului.

Se urcă 92 de trepte pentru a ajunge în vîrful celui mai vechi far din Sulina. De aici am o priveliste extraordinară către oraş, către o parte din Delta Dunării, dar şi către Marea Neagră.

Farul a fost construit de turci, pe la 1802.

Când s-a înfinţat comisia europeană în 1856 au găsit acest far construit din material lemnos, afectat de intemperiile vremiii, a zonei, iar comisia
europeană s-a hotărît să reconstruiască.

Pentru rezistenţă, baza este construită din piatră de Malta, praful de piatră şi de var cu care este învelit farul au fost aduse din Grecia, iar axul de bronz care susţine turnul a fost comandat tocmai în Anglia.

Nu aceeaşi soartă a avut-o Farul Observator, pe malul stâng al Dunării. Construit în 1902, nici acesta nu mai funcţionează de zeci şi zeci de ani. Şi pentru că accesul este foarte dificil, turiştii se mulţumesc doar să îl admire de la distanţă.

Şi ce e mai frumos aici decât să vezi locul în care Dunărea se sărută cu marea. Admirăm întinsul nesfârşit de apă, apoi dăm o fugă pe plaja de la Sulina.

Plaja de la Sulina este recomandată famililor cu copii mici. Nisipul este fin şi nu zgârie, iar accesul în apă se face treptat. Ca să ajungi la apă cu adâncimi de un metru, trebuie să mergi 70 – 80 de metri.

Mai multe articole despre:
Delta Dunării Marea Neagră Sulina