MENIU

Criza economică sporeşte numărul pacienţilor spitalelor de psihiatrie

Foto: sxc.hu

O nebunie de criză! Cu asta se confruntă România de câteva luni. Iar secţiile de psihiatrie din spitalele din România confirmă acest lucru. În ultimele luni, numărul pacienţilor de la spitalele de psihiatrie a crescut cu 30%.

Criza economică este resimţită cel mai puternic în zona de nord-est a României. Tot acolo a crescut semnificativ şi numărul bolnavilor psihic. Astfel, la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi, pacienţii s-au înmulţit cu o treime în ultima perioadă.

''Este o creştere de 15% la internări şi de 30% la ambulatoriu. Cele mai frecvente afecţiuni sunt tulburările depresive, atacurile de panică şi depresiile cu tendinţe suicidare'', a precizat pentru REALITATEA.NET dr. Virginia Marinescu, purtător de cuvânt Spitalul Socola. 

Potrivit statisticilor spitalului, femeile sunt mai afectate decât bărbaţii. ''Femeile sunt în general primele afectate de concedieri, şomaj. Şi acest lucru se observă şi  în cazul persoanelor cu afecţiuni psihice'', a mai spus dr. Virginia Marinescu.

Criza economică lasă urme şi la Botoşani. La Spitalul de Psihiatrie din localitate, numărul pacienţilor a crescut de la începutul anului cu 30%.

''S-a înregistrat o creştere a psihozelor. Numărul paturilor a fost suplimentat în multe cazuri, de la 60 la 80. Avem o creştere de aproximativ 30%'', a declarat dr. Vlad Nicolae, manager Spitalul de Psihiatrie Botoşani.

Depresiile şi atacurile de panică sunt cap de listă şi la Botoşani. Medicii susţin că trecem printr-o perioadă care favorizează apariţia psihozelor. Dincolo de dificultăţile economice apărute în ultimele luni, problemele psihologice sunt cauzate şi de anotimpul prin care trecem, primăvara fiind cunoscută ca o perioadă ''depresivă''.

În Capitală, Spitalul de Psihiatrie este deja plin

Criza lasă mai puţine urme asupra bucureştenilor, potrivit psihologilor. În Capitală, Spitalul de Psihiatrie funcţionează deja la capacitate maximă, astfel că e destul de dificil pentru medici să înregistreze o tendinţă ascendentă a cazurilor. 

''Spitalul e plin dintotdeuna. Cauzele sunt diverse, dar deocamdată nu se observă la noi în spital efectele crizei'',a  precizat dr. Radu Mihăilescu, director Spitalul Clinic de psihiatrie ''Al. Obregia''.

''Ne aşteptăm ca peste 2-3 luni să apară cazuri pe fondul crizei economice. Să se epuizeze toate eforturile de a găsi o soluţie. Oricum, Bucureştiul e cel mai puţin atins de criză'',  a spus şi dr. Florin Tudose, psihiatru la Spitalul Municipal de Urgenţă din Bucureşti.

Psihologii avertizează ca ''psihoza'' naţională este abia la început. Odată cu adâncirea crizei economice, numărul românilor, care vor solicita asistenţă medicală psihologică, va creşte.