MENIU

Conturile din Elveţia ale lui Ceauşescu, administrate de un fost ofiţer al Securităţii

Foto: prezentonline.ro
S. O. Andronic: Acele conturi externe nu erau ale lui Ceauşescu

După fuga şefului Serviciilor Secrete Româneşti din perioada comunistă Ion Mihai Pacepa, în cadrul Serviciului de Informaţii Externe s-a făcut o reorganizare în urma căreia a apărut Unitatea pentru Acţiuni Valutare Speciale.

Această unitate se ocupa cu obţinerea de valută din exterior, fără efort din partea economiei naţionale. Fondurile astfel obţinute erau destinate exclusiv plăţii datoriei externe. Pentru evidenţierea lor, la Banca Română de Comerţ Exterior (BRCE) s-au creat conturi speciale al căror ordonator era numai preşedintele României din acea perioadă, Nicolae Ceauşescu.

Potrivit lui Stelian Octavian Andronic, şeful Unităţii pentru Acţiuni Valutare Speciale din epoca Ceuşescu, în perioada în care acesta a condus Unitatea, Ministerului Comerţului Exterior i s-au alocat peste 20 de milioane de dolari pentru achiziţii de bumbac din Egipt şi 100.000 de dolari pentru acţiuni progresiste din Africa. Acestea erau sume folosite în afara plăţii datoriilor externe.

În cadrul emisiunii "Realitatea te priveşte", Stelian Octavian Andronic a oferit o serie de detalii despre modul în care a ajuns să fie titularul unui cont în Elveţia.

"La un moment dat, specialiştii băncii ne-au ridicat problema că sunt puşi în situaţia ca anumite sume care reprezentau diferite plăţi să nu mai ajungă în conturile Băncii Române de Comerţ Exterior pentru că erau sechestrate în exterior, în contul unor datorii pe care BRCE le avea faţă de anumiţi furnizori ai economiei noastre", a spus Andronic. 

"În acel moment s-a luat hotărârea să se creeze un cont tranzitoriu extern pe numele unei persoane de încredere, prin care banii să vină în ţară fără să mai fie sechestraţi, iar în ultimă instanţă s-a hotărât ca acea persoană să fiu eu", a completat acesta.

Drept urmare, în 1982, în baza unei aprobări speciale, Andronic a plecat la Geneva unde a deschis un cont pe numele său, la UBS Rue du Rhone. Contul era cifrat şi funcţiona în baza unei parole. "Cine ştia parola devenea stăpân", a spus acesta.

"Acest cont era în evidenţa noastră. Din contul respectiv, eu transferam banii la bancă", a precizat Andronic. Potrivit acestuia, tranzacţiile prin acel cont au însumat 10-15 milioane de dolari.

În 1986, contul a fost predat, odată cu celelalte documente, înlocuitorului său la comandă, Constantin Anghelache. Însă în cont nu erau 15 milioane de dolari. Potrivit lui Andronic, rulajul contului în total a fost de 15 milioane de dolari, dar când a predat contul, erau numai câteva zeci de mii. "Nu s-a dat nico procură, însă sistemul de cifrare era de aşa natură încât banca recunoştea pe cel care ştia să-i transmită corect cifrul. Pe baza telexului trimis pe bază de parolă şi cifru, banca executa ordinele celui care trimitea aceste informaţii", a precizat şeful Unităţii pentru Acţiuni Valutare Speciale.

"Nu am predat contul, am predat numai Unitatea. Cu această ocazie s-a predat şi contul şi s-a lucrat în continuare cum am lucrat şi eu", a completat Andronic.

După 1990, cu ocazia unei deplasări oficiale la Geneva, Andronic s-a dus la bancă pentru a vedea ce s-a întâmplat cu contul. Iniţial, i s-a spus că există un cont, dar ulterior, afrirmaţia a fost retractată.

Potrivit acestuia, atribuirea acestor conturi externe lui Ceauşescu a plecat de la faptul că Ceauşescu era singurul care putea să dispună de conturile de la BRCE, care erau conturi alimentate de către serviciile secrete. "Nu erau conturile şi banii lui Ceauşescu", a conchis acesta.