MENIU

Congresul îl lasă pe Obama singur în faţa deciziei privind Afganistanul

Foto: nowpublic.com

Barack Obama a ieşit marţi dintr-o reuniune cu înalţi reprezentanţi ai celor două partide din Congres la fel de singur cum a intrat, în condiţiile în care trebuie să ia una dintre cele mai importante decizii din timpul preşedinţiei sale - să trimită sau nu întăriri în Afganistan.

Aliaţii săi democraţi şi adversarii săi republicani din cele două camere ale Congresului au părut, la sfârşitul reuniunii, cel puţin la fel de divizaţi ca înainte de întâlnire. Barack Obama le-a spus că va lua repede o decizie, în faţa a ceea ce a numit deteriorarea alarmantă a situaţiei din Afganistan, relatează un oficial din administraţie, sub acoperirea anonimatului.

Preşedintele şi-a luat angajamentul să pună capăt unei dezbateri din ce în ce mai aprinse, cerând renunţarea la "'sperietorile' constând în a spune că este vorba fie de dublarea mizei, fie de retragerea din Afganistan", a spus oficialul.
Obama trebuie să facă, însă, o alegere riscantă între a accepta cererea de suplimentare a trupelor înaintată de comandantul de pe teren, generalul Stanley McChrystal, a o refuza sau a găsi o soluţie de comptromis. Generalul McChrystal a cerut până la 40.000 de soldaţi suplimentari.

Preşedintele Obama, supus la presiuni din toate părţile, i-a primit pe liderii din Congres pentru a-i implica în consultările intense care vor duce la o decizie în decurs de câteva săptămâni.
Aparent, el nu a obţinut adeziunea preşedintei democrate a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, care aminteşte de un timp că americanii sunt din ce în ce mai reticenţi faţă de implicarea suplimentară într-un război care durează de opt ani şi care nu oferă nicio perspectivă de încheiere. "Suntem de acord? Vom vota pentru acest lucru? Rămâne de văzut când vom şti ce propune preşedintele", a spus ea.

Rivalul republican al lui Obama la alegerile prezidenţiale, John McCain, i-a cerut din nou preşedintelui să îndeplinească cererile lui McChrystal şi ale generalilor care îl susţin. "Sunt convins că analiza generalului McChrystal este nu numai bună, dar trebuie pusă în aplicare cât mai repede posibil", a spus el. "Ceea ce mă îngrijorează sunt jumătăţile de măsură", a adăugat el.

Obama, a cărui opoziţie faţă de războiul din Irak a contribuit la victoria în alegerile prezidenţiale, se află în ceea ce priveşte Afganistanul într-o situaţia similară celei în care a fost predecesorul său George W. Bush în Irak.
Însă satisfacerea cererilor lui McChrystal ar putea însemna o escaladă periculoasă, în condiţiile în care comparaţiile cu războiul din Vietnam sau cu înfrângerea sovietică din Afganistan câştigă teren.

În plus, o suplimentare a trupelor se loveşte de opoziţia părţii pacifiste a electoratului său, cu un an înainte de alegerile de la jumătatea mandatului.
Dacă va refuza cererea, nu numai că va ignora sfaturile generalilor săi, dar va trebui să îşi asume consecinţele unui eventual eşec.

Efectivele americane din Afganistan sunt de circa 68.000 de soldaţi.