MENIU

Cei care au avut gripă porcină ar putea fi imuni la un al doilea val pandemic, spun cercetătorii

Foto: nydailynews.com

Actualul val de gripă A (H1N1) de origine porcină ar putea să le asigure persoanelor care au contractat-o o formă de imunizare, în cazul în care virusul ar reapărea într-o formă mai agresivă într-un al doilea val pandemic, spun cercetătorii citaţi de AFP.

Acest lucru s-a întâmplat în 1918, când majoritatea celor care s-au îmbolnăvit în timpul primului val pandemic, în primăvară, au beneficiat de o formă de imunitate împotriva tulpinilor virale mult mai agresive apărute în lunile ce au urmat. Faza a doua a pandemiei din 1918 a fost cea care a provocat în jur de 40 de milioane de decese în lume.

Primul val pandemic din martie-mai 1918 a asigurat militarilor infectaţi din bazele americane şi britanice o protecţie de 35%-94% în faţa virusului în al doilea val pandemic. Ei au fost protejaţi în proporţie de 56% până la 89% faţă de un eventual deces în timpului celui de-al doilea val pandemic, potrivit unui studiu american publicat în noiembrie de Journal of Infectious Diseases.

Şi în Danemarca, un val de infecţii de gravitate medie cu un virus pandemic foarte contagios în vara anului 1918 ar fi asigurat de asemenea protecţie parţială împotriva valului de gripă foarte agresivă din toamna următoare, potrivit unui alt studiu publicat în 2008, la care au participat Cécile Viboud, de la Institutul Naţional de Sănătate american şi epidemiologul Lone Simonsen de la George Washington University.

Ţinând cont de ceea ce se ştie în prezent, se poate afirma că în 1918 "ar fi fost preferabil să se permită producerea unui prim val de infectare pentru a asigura imunitatea împotriva virusului emergent în momentul în care era încă destul de puţin virulent", a declarat pentru AFP Lone Simonsen. Acest lucru nu se poate spune însă şi despre epidemia actuală. "Nici nu ştim dacă va exista un al doilea val şi dacă va fi grav", a adăugat cercetătorul.

Dacă actualul virus ar fi lăsat să se răspândească înainte ca gradul său de virulenţă să fie cunoscut cu precizie, populaţia ar fi pusă în pericol, avertizează alţi specialişti, explicând că primul val ar putea fi mai periculos decât se crede.

Din punctul de vedere al lui John Oxford, virolog reputat de la Saint Bartholomew's şi Royal London Hospital, "ar fi prea periculos" ca virusul să fie lăsat să îşi urmeze cursul, pentru că "sunt prea multe necunoscute".