MENIU

Băsescu propune UDMR autonomie culturală şi avertizează că mai multă autonomie excede Constituţiei

Foto: presidency.ro
Băsescu e de acord cu autonomia culturală.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că e nevoie ca Legea autonomiei culturale să treacă cât mai repede prin Parlament. El a subliniat că abordările care exced Constituţiei nu pot fi acceptate, sugerând că se referă la autonomia teritorială.

Şeful statului, Traian Băsescu, a luat cuvântul în cadrul Congresului UDMR, lăudând eforturile partidului condus de Marko Bela pentru protejarea drepturilor minorităţilor. Preşedintele a mai spus că UDMR a asigurat un echilibru în viaţa politică românească.

"Fără UDMR ca partid parlamentar, adesea am fi fost situaţia în care să greşim", a precizat şeful statului. El a abordat pe larg tema autonomiei locale şi a explicat că, deşi termenii folosiţi pentru a discuta această problematică pot fi diferiţi, punctele de vedere ale autorităţilor române şi ale reprezentanţilor etniei maghiare coincid.

Deşi a explicat că susţine descentralizarea şi încurajează Guvernul să adopte legile necesare cât mai repede, totuşi Traian Băsescu a explicat că orice abordare excesivă a problematicii autonomiei autorităţilor locale, care nu e conformă cu Constituţia ţării, nu va fi acceptată.

În ceea ce priveşte administraţia locală, "am atins standardele minimale, dar trebuie să avem curajul să o spunem: statul român nu e încă un stat modern", a spus şeful statului. El a subliniat importanţa ca deciziile la nivel local să fie luate de autorităţile locale familiarizate cu problemele comunităţii.

Preşedintele regretă că UDMR nu e la guvernare

Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa ca actualul Guvern să reuşească măcar trecerea instituţiilor de învaţământ sub controlul autorităţilor locale. Preşedintele a precizat că este esenţială oferirea de şanse egale copiilor de etnie maghiară din zonele rurale care nu vorbesc limba română şi sunt astfel defavorizaţi.

La ieşirea din sala unde s-a desfăşurat Congresul UDMR, preşedintele a spus că rămâne cu regretul că Uniunea nu este la guvernare, afirmând că au fost condiţii politice care au împiedicat acest lucru.