MENIU

Aproximativ 7.000 de angajaţi ai Dacia au protestat la Mioveni pentru păstrarea locurilor de muncă şi menţinerea taxei de poluare

Foto: tmctv.ro

Timp de două ore, 7.000 de sindicalişti, majoritatea angajaţi la uzina Dacia, au protestat marţi în centrul oraşului Mioveni. Ei au cerut asigurarea locurilor de muncă din industria constructoare de maşini, menţinerea taxei de poluare şi, în egală masură, protejarea brandului naţional Dacia.

Mii de angajaţi ai uzinei s-au întors luni la serviciu după o lună de şomaj tehnic şi au fost anunţaţi că vor lua o nouă pauză. Dacia îşi va suspenda activitatea pe o perioadă de două săptămâni, în intervalul 26 ianuarie - 8 februarie 2009, ca urmare a scăderii pieţelor auto, în special a celei din România, iar angajaţii care intră în şomaj tehnic primesc 85% din salariul brut, a anunţat luni producătorul de automobile.

Potrivit lui Ion Iordache, vicelider de sindicat, pauza de două săptămâni aduce în rândurile angajaţilor îngrijorări pentru tot anul 2009. Iordache a anunţat că, la miting, liderii sindicali şi angajaţii Dacia vor protesta împotriva deciziei actualului guvern de a suspenda taxa de mediu. "Ne-a adus mari prejudicii, dincolo de criza financiară, intrarea în ţară a maşinilor second-hand. Suntem în competiţie cu maşini second hand care au nişte preţuri derizorii, nu e o competiţie corectă, considerăm noi", a spus Iordache.

"Consiliul de Administraţie al Dacia încă nu s-a pronunţat vizavi de producţia pe anul 2009 (...) Lucrurile la Dacia se acutizează", a declarat Ion Iordache.

Liderul SAD, Nicolae Pavelescu, a spus că este posibil să mai urmeze şi alte zile de şomaj tehnic. 

"Dacia se vede nevoită să recurgă la această măsură pentru a-şi adapta producţia la scăderea comenzilor ca urmare a declinului pieţelor auto. Acest declin este manifestat cu deosebire în cazul României, prima piaţă a constructorului, unde în 2008 a fost comercializată peste o treime din producţia uzinei de la Mioveni", se arată într-un comunicat al companiei.

Uzina Dacia a fost nevoită să întrerupă producţia în perioada 11 decembrie 2008 - 11 ianuarie 2009, ca urmare a scăderii brutale a pieţei auto din România şi pentru a reduce stocurile. Din data de 12 ianuarie, Dacia va reduce cadenţa de producţie de la 1.360 de vehicule pe zi, la 1.085 vehicule pe zi.

Uzina Dacia a mai anunţat că îşi revizuieşte bugetul de investiţii prevăzut pentru anul 2009, de la 250 milioane de euro la 150 milioane de euro. Investiţiile care vizează ameliorarea condiţiilor de muncă şi îmbunătăţirea calităţii produselor şi serviciilor nu vor fi afectate. Dacia îşi menţine, de asemenea, investiţiile în dezvoltarea şi diversificarea gamei de modele.

Muncitorii care au fost în şomaj tehnic au primit 85% din salariul total brut şi tichetele de masă acordate deja în avans pentru luna decembrie. La sfârşitul anului trecut, şi-au pierdut locurile de muncă 620 de angajaţi care aveau contracte cu uzina pe perioadă determinată şi ale căror contracte nu au mai fost reînnoite.

Conform unui comunicat Dacia, în decembrie 2008, compania a comercializat 3.622 unităţi pe piaţa sa internă, în scădere cu 55% faţă de nivelul înregistrat în decembrie 2007. Astfel, reprezentanţii Dacia subliniază că după declinul de 30% înregistrat în octombrie 2008 faţă de luna octombrie a anului 2007, vânzările de vehicule noi au scăzut cu 55% în noiembrie 2008 faţă de noiembrie 2007 şi cu 53% în decembrie 2008 în raport cu decembrie 2007. 

Pe 24 martie 2008, angajaţii Dacia au intrat în grevă generală 

În primăvara anului trecut, o grevă de proporţii a pus producţia Uzinelor Dacia din Mioveni pe butuci. Timp de trei săptămâni, aproximativ 8 mii muncitori au refuzat să mai intre la lucru, nemulţumiţi de salariile mici pe care le primeau. 

Angajaţii uzinei Dacia au intrat în grevă generală pe 24 martie, nemulţumiţi de oferta administraţiei. Ei cereau o majorare salarială în sumă fixă de 550 de lei, în două tranşe şi prime de Paşte şi de Crăciun. Protestatarilor de la Dacia li s-au alăturat, câteva zile mai târziu, peste o mie de membri ai Blocului Naţional Sindical.

Greva de trei săptămâni de la Uzinele Dacia i-a afectat atât pe dealerii de autoturisme, cât şi pe cei de la service-uri auto, care au făcut rost cu mare greutate de piese de schimb.

După numeroase runde de negocieri între sindicalişti şi conducerea uzinelor, protestele au luat sfârşit pe 11 aprilie. Muncitorii au obţinut atunci, printre altele, o creştere salarială de 300 de lei şi o primă de Paşte, de cel puţin 900 de lei.

Potrivit presei franceze, pierderile producătorului de autoturisme s-au ridicat la peste 150 de milioane de euro.

Pe platforma Dacia a mai fost declanşată o grevă generală în luna mai. Atunci, 250 de angajaţi ai unei firme de cablaje electrice, care lucrează pentru Dacia au refuzat să mai intre la lucru. Oamenii cereau salarii mai mari. Greva a fost sistată după două săptămâni. 

Mai multe articole despre:
miting şomaj Dacia disponibilizări uzine