MENIU

Aproximativ 15.000 de diplome false au fost eliberate de opt universităţi din ţară

Foto: romanialibera.ro
Şapte universităţi particulare din Capitală şi din mai multe judeţe ale ţării sunt anchetate pentru că au eliberat ilegal diplome de studii

Anchetă de proporţii la mai multe universităţi particulare şi de stat de unde s-ar fi eliberat 15.000 de diplome false. Peste 25 de persoane sunt cercetate în această afacere, cinci dintre ele fiind cadre universitare. Pentru fiecare diplomă falsă, beneficiarul plătea 3.500 de euro.

Opt universităţi particulare şi de stat sunt anchetate pentru că au eliberat ilegal documente care atestau deţinătorilor că au studii superioare.

Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 4 au spus că aveau informaţii de mai multă vreme că cinci persoane care făceau parte din această reţea eliberau ilegal diplome.

Conform anchetei, cele cinci  persoane implicate aranjau şi înscrierea pentru examenul de licenţă la unităţi de învăţământ acreditate, precum Hyperion, Universitatea Petrol şi Gaze din Ploieşti, Facultatea de Vest, Universitatea Gheorghe Cristea, Universitatea Valahia din Târgovişte şi altele. 

Afacerea pornea din două universităţi neacreditate din Bucureşti. Dosarele candidaţilor erau depuse contra unor sume de 3.500 de euro.

Cei care alegeau să-şi dea examenul de licenţă mergeau la o universitate acreditată, dintr-un judeţ din jurul Capitalei. În cazul în care candidatul respectiv nici măcar nu vroia să calce pe la facultate sau la examenul de licenţă, mai plătea încă 600 de euro. Pentru aceşti bani daţi în plus, era aleasă, dintr-o listă de 20, o persoană care, cu un buletin fals, dădea examen în locul candidatului înscris.

Mulţi n-aveau nici cea mai vagă idee despre domeniul în care urmau să devină licenţiaţi.

"Gruparea respectivă colabora, din datele pe care le avem noi, cu alte 20 de persoane care să participe efectiv la examenul respectiv punându-i-se la dispoziţie şi un buletin fals cu poza celui care se prezenta şi cu numele celui care trebuia să se prezinte la examenul respectiv", a spus Răzvan Gherghel, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6.

Mulţi dintre cei care au obţinut în acest fel diplome universitare nu terminaseră nici măcar liceul. Dar asta nu era o problemă. Universităţile neacreditate se ocupau chiar şi de eliberarea unor diplome de bacalaureat false.

"Noi avem indicii că au beneficiat de aceste servicii un număr de 15.000 de persoane, cercetările urmând să ateste acest fapt", a mai spus Răzvan Gherghel.

La sediul uneia dintre universităţi au fost găsite peste 60 de ştampile false ale unor licee, zeci de diplome de bacalaureat în alb şi folii folosite pentru falsificarea buletinelor de identitate.

Mai multe articole despre:
profesori universităţi reţea diplome false