MENIU

APIA: Programul Rabla trebuie să continue şi să înceapă la 1 ianuarie, nu în februarie-martie

Foto: 1235.ro

Programul de înnoire a parcului auto, cunoscut ca Programul Rabla ar trebui să continue încă patru-cinci ani şi, pentru a-şi dovedi eficienţa, ar trebui, printre altele, să înceapă la 1 ianuarie, a declarat, pentru NewsIn, preşedintele APIA, Ernest Popovici.

"Pentru ca Programul Rabla să-şi dovedească eficienţa, este nevoie ca mai mulţi factori să fie îndepliniţi cumulativ. În primul rând să nu mai înceapă în februarie-martie, ci la 1 ianuarie. Totodată, trebuie să poată intra în program nu doar persoanele fizice, ci şi cele juridice, să poată fi incluse şi autovehiculele comerciale uşoare, nu doar autoturismele, şi să fie implicate şi societăţile de leasing", a precizat preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România.

Conform acestuia, demararea unui program complementar, de susţinere a creditelor, stă doar la decizia Guvernului, APIA neavând nicio putere în acest sens.

APIA a estimat că până la finele programului de înnoire a parcului auto din acest an, la 11 decembrie, ar putea fi casate circa 34.000 maşini, din ţinta de 60.000 programată pentru acest an.

"Nu ştim ce va fi anul viitor, ce număr de maşini vechi vor fi scoase din circulaţie şi câte maşini noi vor fi cumpărate prin acest program. Cert este doar că este creat un cadru, se va termina cu vechiturile, se va da o şansă industriei auto, iar aceasta îşi va relua rolul de important contribuabil la PIB", a mai spus Popovici.

Confom acestuia, majoritatea statelor europene care au derulat programe de tip Rabla vor continua sistemul în următorii patru-cinci ani, chiar dacă parcurile lor auto sunt mult mai tinere decât cel al României.

Vânzările de autoturisme noi au fost, în primele nouă luni, conform datelor APIA, de 101.770 unităţi, cu 54,3% mai puţin decât în perioada ianuarie-seprtenbrie 2008.