MENIU

15 morţi şi 42 de dispăruţi în urma seismului din Costa Rica

Foto: Realitatea TV

15 oameni au murit şi 42 sunt daţi dispăruţi în urma cutremurului din Costa Rica. Statele Unite, China şi Columbia şi-au anunţat sprijinul pentru sinitraţi.

Circa 150 de turişti străini, majoritatea americani au fost evacuaţi din apropierea vulcanului Poas, unde a fost localizat epicentrul seismului de 6, 2 pe scara Richter, cel mai violent în regiune din ultimii 150 de ani. Alţi 100 de oameni sunt izolaţi în zona vulcanului, după ce toate căile de acces au fost distruse de cutremur.

Salvarea lor se poate face numai cu ajutorul elicopterelor. Sinistraţii şi-au petrecut noaptea în şcoli transformate în dormitoare sau în corturi instalate pe terenul unor ferme. Operaţiunile de salvare continuă, dar autorităţile se tem că bilanţul morţilor va creşte pe măsură ce căutările vor înainta spre zonele cele mai afectate.

Un cutremur puternic s-a produs joi în Costa Rica, soldându-se cu cel puţin 15 morţi, blocarea a sute de turişti şi avarierea mai multor clădiri, potrivit unui bilanţ publicat vineri de Crucea Roşie, relatează AFP.

Echipele de intervenţie au căutat victime "pe toată durata nopţii şi o patrulă a confirmat că există cel puţin zece morţi în sectorul Cataratas", a anunţat purtătorul de cuvânt al Crucii Roşii, Cristian Ana.

Cutremurul a provocat alunecări de teren în zona rurală şi a distrus o autostradă din apropierea parcului naţional Poas. Circa 300 de turişti din regiune căutau adăpost pentru noapte, după distrugerea autostrăzii. Aceştia se aflau în zonă pentru a vizita o cascadă.

Doi copii care vindeau dulciuri la poalele vulcanului aflat în parcul naţional au murit, în urma alunecării de teren, a anunţat purtătorul de cuvânt al Crucii Roşii. O altă tânără a murit în aceeaşi zonă.

Alte persoane au fost rănite în localităţi la nord-vest de capitala San Jose.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei pentru situaţii de urgenţă, Rebeca Madrigal, a spus că unele persoane ar putea fi încă blocate în zona în care au avut loc alunecările de teren.

Iniţial cutremurul a fost estimat la 6,2 grade şi s-a produs la o adâncime de 35 kilometri, potrivit Institutului american de geofizică.

Costa Rica este o destinaţie turistică importantă graţie parcurilor naturale, vulcanilor şi bogăţiei vieţii sălbatice, însă zona este predispusă, ca întreaga Americă Centrală, la dezastre naturale.

Seismul a fost resimţit şi în ţara vecină, Nicaragua. 
Mai multe articole despre:
cutremur Costa Rica geofizică