MENIU

Taina copiilor-mumie, dezvăluită. Ce boală făcea ravagii pe vremea faraonilor?

O analiză cu cele mai performante instrumente moderne, asupra a zeci de copii mumificați din perioada Egiptului antic, a scos la iveală informații suprinzătoare.

Folosind scanarea tomografică computerizată a întregului corp, o echipă internațională de cercetători a examinat rămășițele mumificate a 21 de copii, cu vârste între 1 și 14 ani, potrivit Livescience.

La o treime s-au identificat o serie de semne caracteristice ANEMIEI, o afecțiune a sângelui care poate fi pusă pe seama malnutriției și ale cărei efecte grave sunt defectele de creștere.

Șapte dintre mumii au prezentat semne de anemie sub formă de oase îngroșate ale craniului. În cazul unui băiețel în vârstă de un an a fost identificată o formă de ANEMIE severă, caracterizată și de așa-numita aparență a „feței de rozătoare”, care cel mai probabil i-a și provocat decesul.

Potrivit specialiștilor, anemia în general și cazurile grave, în special, ar fi putut fi provocate de o multitudine de factori precum malnutriția, deficitul de fier la mamele însărcinate, probleme gastrointestinale cronice și infecții bacteriene, virale sau parazitare, despre care se crede că erau foarte răspândite în Egiptul antic.

Cu toate acestea, eșantionul mic al studiului de 21 de mumii copii nu este reprezentativ pentru întreaga populație sau o anume perioadă, au remarcat cercetătorii. În plus, scanările CT „au produs imagini neclare din cauza rezoluției scăzute care au împiedicat interpretarea suplimentară a semnelor de anemie.

În prezent, se crede că anemia afectează 40% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani la nivel global, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Mai multe articole despre:
copil mumie faraoni boala blestem biblie