MENIU

Dian Fossey, femeia care s-a înțeles mai bine cu gorilele decât cu oamenii

Dian Fossey, o viață închinată studierii gorilelor

Dian Fossey. Motorul de căutare Google celebrează, joi, 82 de ani de la nașterea regretatului zoolog american Dian Fossey. 

Dian Fossey (16 ianuarie 1932 - 26 decembrie 1985) a fost un zoolog american care a realizat un studiu asupra gorilelor care s-a întins pe o perioadă de 18 ani. Ea a studiat gorilele în pădurile din munții Rwandei, iar în anul 1985 a fost ucisă. Pentru că vinovatul nu a fost încă deschis, cazul crimei este încă deschis. 

Motorul de căutare Google celebrează, joi, 82 de ani de la nașterea lui Dian Fossey, printr-un Doodle special în care apar multe gorile, dintre care una o atinge pe păr în timp ce ia notițe într-un carnețel. 

Dian Fossey, dezamăgită de oameni

Dian Fossey s-a născut în San Francisco. Tatăl ei a fost militar în Marina SUA, iar mama ei a fost fotomodel. Părinții ei au divorțat pe când Dian Fossey avea șase ani, mama ei recăsătorindu-se cu omul de afaceri Richard Price. Tatăl ei biologic a încercat să țină legătura cu ea, însă mama ei n-a permis acest lucru. Tatăl ei vitreg n-a privit-o niciodată pe Dian Fossey ca pe fiica sa. Dian Fossey n-a avut niciodată voie să stea la masă cu mama ei și cu tatăl ei vitreg în timpul cinelor și era forțată să respecte reguli foarte stricte pentru un copil de vârsta ei. Dezvoltând unele probleme emoționale, Dian Fossey a căutat în animale un sentiment de acceptare. 

Ulterior, tatăl ei vitreg a insistat ca Dian Fossey să urmeze cursurile unei facultăți de Economie, însă ea a preferat să-l sfideze și să-și dedice viața animalelor. Drept urmare, nu a mai fost sprijinită financiar de familia ei, fiind nevoită să se întrețină singură. 

Pasiunea pentru Africa 

În 1963, Dian Fossey a împrumutat o sumă de bani echivalentă cu salariul ei pe un an și a întreprins o călătorie de șapte săptămâni în Africa. Trei ani mai târziu, în 1966, Dian Fossey a obținut finanțare pentru un studiu asupra gorilelor desfășurat în Congo. Dian Fossey s-a luptat cu toate puterile împotriva braconajului, fenomen foarte răspândit în acele vremuri în Congo. 

Dian Fossey a contribuit la arestarea mai multor braconieri, dintre care unii încă se află la închisoare, ispășind pedepse foarte lungi. De asemenea, Dian Fossey s-a opus și conceptului de grădină zoologică. Închiderea unor animale în cuști pentru distracția oamenilor i se părea lipsită de etică. 

Dian Fossey, viața personală

În timpul excursiei făcute în 1963 în Africa, Dian Fossey l-a cunoscut pe Alexie Forrester, fratele unui cetățean african cu care se iubise în SUA. Ulterior, cei doi s-au logodit, însă nu s-au mai căsătorit niciodată. Peste câțiva ani, a avut o relație cu un fotograf de la National Geographic, Bob Campbell, care i-a promis că urma să divorțeze pentru ea. În cele din urmă, relația lor s-a răcit. A avut și alte relații de-a lungul anilor, iar la un moment dat Dian Fossey a făcut chiar un avort.

Dian Fossy a fost găsită moartă în cabana ei din munții Rwandei în decembrie 1985. Anchetatorii au stabilit că ea a fost ucisă, însă au exclus jaful ca mobil al crimei. În cabană au fost descoperite mii de dolari și echipament fotografic de valoare. 

Cea din urmă însemnare din jurnalul ei a fost următoarea: "Când realizezi valoarea vieții, te preocupă mai puțin trecutul și te axezi mai mult pe conservarea viitorului". Dian Fossey a fost îngropată alături de mai multe gorile. Autorul biografiei lui Dian Fossey, publicată în 1987, a susținut că este puțin probabil că Dian Fossey a fost ucisă de braconieri. Mai degrabă, ea a fost ucisă de persoane care o priveau drept un impediment către exploatarea turistică și financiară a gorilelor. 

În 2002, Dian Fossey a fost descrisă într-un articol publicat în Wall Street Journal drept o "rasistă alcoolică ce considera că gorilele erau mai bune decât populația africană care trăia în jurul lor". 

Mai multe articole despre:
google gorile doodle dian fossey