MENIU

,,IL Luce'', cel mai titrat antrenor român, împlineşte 70 de ani. La mulţi ani!(Galerie foto)

<p>Mircea Lucescu este erou &icirc;n Ucraina</p>
Lucescu face victime în Ucraina

Antrenorul formaţiei Şahtior Doneţk, Mircea Lucescu, cel mai titrat tehnician român, cu 12 titluri de campion, opt în Ucraina, două în Turcia şi două în România, împlineşte, astăzi , vârsta de 70 de ani.

Mircea Lucescu s-a născut la 29 iulie 1945, la București. Și-a început cariera de jucător în 1961, la Școala sportivă nr. 2 București. Doi ani mai târziu, a fost transferat la Dinamo București. Extremă dreaptă veritabilă, a fost selecționat de 70 de ori în prima reprezentativă, fiind căpitanul acesteia la turneul final al Campionatului Mondial din Mexic 1970. Și-a încheiat cariera de jucător la Corvinul Hunedoara (1977-1982), iar concomitent a început și activitatea de antrenorat. A reușit, chiar din primul an, promovarea în divizia A cu echipa hunedoreană, pentru ca în anii următori să se claseze pe locul 3 în prima divizie, ceea ce-i permite să participe în cupele europene.

Prima performanţă a lui Lucescu în Cupa UEFA a fost atingerea sferturilor de finală, în sezonul 2002/2003, cu Beşiktaş. Pentru această performanţă, în mai 2009, a fost decorat de fostul preşedinte al României Traian Băsescu. De asemenea, fostul preşedinte al Ucrainei Viktor Iuşcenko i-a acordat Ordinul de Merit clasa a II-a, pentru câştigarea Cupei UEFA. Lucescu a mai ajuns în semifinalele Cupei Cupelor, cu Dinamo Bucureşti, în sezonul 1989/1990 şi în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, cu Galatasaray Istanbul, în sezonul 2000/2001. În 2000, imediat după ce a preluat echipa Galatasaray, Lucescu a reuşit să câştige Supercupa Europei, atunci când îi avea în "subordine" pe Gica Hagi şi Gică Popescu.

Cele mai multe performanţe din cariera sa de antrenor le-a obţinut cu actuala sa echipă, Şahtior Doneţk, cu care a câştigat de opt ori titlul de campion naţional, cinci Cupe ale Ucrainei şi şapte Supercupe.

Cea mai mare performanţă din cariera sa a obţinut-o în 2009, când a câştigat cu Şahtior Doneţk Cupa UEFA, devenind astfel al treilea antrenor român care se impune într-o finală europeană după Ştefan Kovacs, care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni cu Ajax Amsterdam, în 1972 şi 1973 şi Emeric Ienei, învingător în principala competiţiei europeană intercluburi cu Steaua, în 1986.

Mai multe articole despre:
null