MENIU

Elisabeta Lipă: "Înainte nu aveam atâtea scutiri în şcoli. Terenurile de sport sunt închise"

<p>Elisabeta Lipă, despre lotul kaiac - canoe: E pentru prima oară c&acirc;nd aud de dopaj &icirc;n grup</p>

Ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, a tras un semnal de alarmă cu privire la neglijenţa cu care educaţia fizică şi sportul, ca materie, sunt tratate în şcolile din România. Invitată la emisiunea "Realitatea pe NET (LIVE)", Lipă a atras atenţia la numărul tot mai mic de copii care fac sport, dar şi al scăderii numărului profesorilor de sport.

"Înainte nu aveam atâtea scutiri în şcoli, aveam profesori care nu ştiu cât de bine erau remuneraţi, dar erau devotaţi acestei discipline. Şi acum avem profesori de sport care îşi fac cu drag această meserie, care nu este plătită pe cât ar merita... Astea sunt lucruri care uşor-uşor se revăd în sportul de performanţă prin numărul sportivilor existenţi în loturile olimpice. Când ai un lot olimpic subţire, când bătălia pe post nu e atât de mare, nici dăruire nu e... Competiţia naşte performanţă. Când eşti în competiţie doar cu tine şi nu ai alt adversar care să ştii că te poate înlocui, nici dăruirea zi de zi la antrenamente nu e pe măsură", a explicat Elisabeta Lipă la emisiunea "Realitatea pe NET (LIVE)".

"Să nu uităm că la ora actuală, tot din cauza lipsurilor, terenurile de sport din curţile şcolilor sunt închise. Pentru că atunci când le deschizi trebuie să ai vestiar, un administrator, o femeie de serviciu... Toate acestea sunt nişte lucruri care trebuie finanţate. Când nu le ai, nu îţi permiţi să laşi pe nimeni să intre, pentru că infrastructura e invechită şi nu poţi să rişti să se rănească copii", a adăugat ministrul.

Urmăreşte aici emisiunea integrală "Realitatea pe net".

Fosta canotoare a arătat că aceasta problemă, dar şi altele cu care se confruntă sportul românesc de performanţă sunt provocate în principal de lipsa Legii Sportului. Ministrul a declarat însă că speră ca pe durata mandatului să aducă "îmbunătăţiri majore" în acest sens.

"O demnitate cum e funcţia de ministru e o mare onoare, dar şi o provocare pentru fiecare om. Nu m-am gândit că o să ajung aici, dar dacă tot am ajuns, încerc să las ceva în urma mea. E o competiţie cu mine însămi şi îmi doresc să fac lucruri bune pentru sportul românesc şi sper ca din această competiţie să ies învingătoare", a spus Lipă.

"Mi-am propus ca în mandatul meu să scot în Parlament Legea Sportului, care este aşteptată de lumea sportivă de mult timp şi la care se lucrează de 3-4 ani. Mi-am propus să găsesc mijloacele necesare, şi nu singură, că nu pot reuşi singură şi am învăţat că lucrurile cele mai bune şi frumoase se fac în echipă... Deci, într-o echipă îmi doresc să aducem îmbunătăţiri majore pentru sportul românesc, având în vedere că numărul copiilor parcticanţi de sport este în scădere. Ne confruntăm şi cu lipsa antrenorilor. Pot spune că lipsa antrenorilor e pe acelaşi palier cu lipsa copiilor practicanţi de sport. Atunci, toate aceste neajunsuri se văd în sportul de perfomanţă. (...) Eu, anul trecut când am venit la Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS), am găsit o lege care a stat în dezbatere publică. A plecat cu 86 de amendamente, a stat în dezbatere publică, i s-au mai adăugat 20 de amendamente, deci acum are 106 amendamente. Am format şi eu grupuri de lucru, am avut invitaţi deputaţi din Parlament şi i-am întrebat în cât timp cred că poate trece o lege cu 106 amendamente. Mi-au răspuns că, în cel mai fericit caz, în doi ani, doi ani jumate (...) Din 2004 nu există nicio strategie naţională pentru sport. E greu să modifici o lege, dacă nu ai o strategie", a completat ministrul Tineretului şi Sportului Elisabeta Lipă.