MENIU

Unde a dispărut "Micul Paris". Cum vor să schimbe Capitala Nicuşor Dan şi Remus Cernea

Candidatul din partea partidului Uniunea Salvaţi Bucureştiul la Primăria Generală a Capitalei, Nicușor Dan, și candidatul independent, Remus Cernea, au punctat, marți seară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", moderată de Rareș Bogdan, care ar fi schimbările pe care le-ar aplica în București și care au fost punctele deficitare, de-a lungul timpului, care au împiedicat dezvoltarea metropolei.

"Arhitecți-șefi în arest nu e niciunul. Instituțiile de care vorbim nu funcționează. Sunt doi arhitecți de la sectoarele 3 și 4 pentru care judecătorul a spus că Parchetul trebuie să înceapă urmărirea penală și sunt în funcție de zece ani fiecare. Puțină lume știe că în momentul în care s-a votat planul urbanistic general, în 2000, el a venit cu o strategie la pachet: București 2020. Când s-a făcut o strategie nouă: București 2035, colectivul care a alcătuit strategia București 2020 a constatat că nu am făcut nimic. Degeaba dacă ai o strategie pentru București și dai pentru ea 5.000 de excepții... Când vom avea primul arhitect-șef în pușcărie se va schimba modul de construire în București", a declarat Nicușor Dan.

De asemenea, Remus Cernea a evidențiat faptul că "proiectul lui Oprescu a creat o monstruozitate la Universitate, lipsită de spații verzi", iar "arhitectele care au creat primul proiect s-au și retras și au refuzat să își lege numele de acest proiect".

"Nu e pic de spațiu verde, de umbră. Vedem mormanele de nisip, de pământ lăsate în voia vânturilor, iar praful îl inhalăm noi. E foarte important să fie creată o viziune, dar o viziune cred că o și pot învăța vizitând alte țări. DNA poate face mult, dar și partidele pot face mult. Dacă nu au curajul să condamne derapajele propriilor colegi și vin și dau legi... Lupta pentru a obține posturile de consilieri sau primari e lupta pentru accesul la resurse, nu este o luptă în interesul public. Cât timp politica din România e dominată de accesul la resurse, cum se întâmplă acum cu principalele partide, avem șanse destul de puține. DNA este o mică parte a soluției, însă, la alegerile de anul viitor, dacă bucureștenii vor vota aceleași mari partide, care de 25 de ani și-au cam dat măsura capacității lor...", a subliniat Remus Cernea.

Întrebat care sunt primele cinci proiecte cu care candidează la Primăria Generală a Capitalei, Nicușor Dan a detaliat:

"Centura; refacerea integrală a sistemului de termoficare; creșe și grădinițe publice și școli până la clasa a-VIII-a, astfel încât toată lumea să poată învăța de dimineață; un mare parc pe rețeaua parcurilor din nord; centre culturale de cartier, astfel încât să nu trebuiască să vii în centru ca să poți vedea o piesă de teatru.

Centura înseamnă traficul de tranzit care înseamnă 20-30% din trafic. Mai există soluția 'park and ride' pentru cei care vin în București, care ar trebui să își lase mașina în parcări mari, la intrarea în oraș. Nu trebuie decât să copiem acele orașe occidentale la care faceți referire".

La rândul său, Remus Cernea a adăugat:

"Aș face din București un oraș prietenos cu turiștii străini; avem prea puține indicatoare în limba engleză, prea puține hărți la îndemână; aș face un oraș prietenos cu animalele, aș opri acest măcel asupra câinilor comunitari; aș face proiecte de înverzire și curățire a aerului (am văzut un proiect al New York-ului prin care acesta devine din ce în ce mai verde, taxiuri ecologice, electrice, cu un consum foarte mic). Avem de învățat mult din experiența altora, dar este important să avem politicieni integri".