MENIU

Dăncilă cere desecretizarea protocoalelor încheiate de SRI cu alte instituţii. Ce spune Toader

Premierul Viorică Dăncilă solicita desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului, având în vedere interesul public, precum şi poziţia oficială exprimată astăzi de Administraţia Prezidenţială, informează un comunicat al Executivului.

"Avand in vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru functionarea Romaniei ca stat democratic in care functioneaza separatia puterilor in stat, precum şi pozitia oficiala exprimata astazi de Administratia Prezidentiala, premierul Viorica Dancila solicita desecretizarea protocolalelor incheiate intre SRI si alte institutii ale statului", se arată în comunicatul Executivului, citat de Mediafax

Potrivit documentului, solicitarea prim-ministrului se bazeaza pe prevederile legale potrivit carora "se interzice clasificarea ca secrete de stat a informatiilor, datelor sau documentelor in scopul ascunderii incalcarilor legii, erorilor administrative, limitarii accesului lainformatiile de inters public, restrangerii ilegale a exercitiului unor drepturiale vreunei persoane sau lezarii altor interse legitime".

În consecinţă, premierul adresează solicitarea conducerilor SRI si celorlalte institutii ale statului implicate, singurele care au dreptul sa declasifice respectivele informatii si calitatea de autoritate desemnata de securitate.

"Potrivit legii, desecretizarea sau trecerea la un alt nivel de secretizare a informatiilor secrete de stat se realizeaza de imputernicitii si functionarii superiori abilitati prin lege sa atribuie niveluri de secretizare, cu avizul prealabil al institutiilor care coordoneaza si controlul masurilor privitoare la protectia informatiilor clasificate.

In situatia protocoalelor de colaborare intre SRI si alte institutii ale statului, persoanele care au dreptul sa declasifice respectivele informatii sunt conducatorii institutiilor semnatare, care, in speta, au si calitatea de autoritate desemnata de securitate. Potrivit art. 14 din Legea 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, CSAT asigura coordonarea, la nivel national, a tuturor programelor de protectie a informatiilor clasificate", se arată în poziţia exprimată public de Guvern.

Preşedinţia a transmis vineri, printr-un comunicat de presă, că CSAT nu a impus încheierea unor protocoale, acordurile fiind realizate la cererea SRI sau a altor instituţii, motiv pentru care responsabilitatea de desecretizare a acestora nu intră în responsabilitatea Consiliului Suprem.

Totodată, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat vineri că, în cazul în care premierul Viorica Dăncilă nu va cere desecretizarea protocoalelor între SRI şi alte instituţii ale statului, atunci va solicita el Ministerului Public şi DNA desecretizarea protocoalelor, luni, la prima oră.

"Dacă solicitarea premierului nu acoperă şi o solicitare către Ministerul Public, în limitele mele de competenţă legală, cele ale Constituţiei, care spune că procurorii sunt sub autoritatea Ministerului Justiţiei, nu sub control Ministerului, cum spunea cineva, atunci eu, în calitate de ministru, voi solicita luni, la prima oră, desecretizarea protocoalelor de către Mininisterul Public şi DNA. Ministerul Public nu-şi poate desfăşura activitatea în afara legii. Procurorul îşi desfăşoară activitatea numai în baza legislaţiei penale. Nu există lege care să-i permită procurorului să constituie alte premize în anchetele penale. Eu nu pot decât să fiu de acord cu doamna prim-ministru. Dacă s-a adresat SRI, în egală măsură trebuie să ne adresăm Ministerului Public şi DNA, cealaltă parte semnatară a protocolului. Dacă CSAT a spus că nu are competenţa desecretizării, citim faptul că indirect se recunoaşte existenţa protocoalelor, ceea ce este un fapt bun, ni se spune la rang înalt că ele există", a anunţat ministrul Tudorel Toader, într-o intervenţie la postul Antena 3.